Article_Top_970x250

Dodik: Ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH

član predsjedništva bih

Dodik: Ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH

velj 23, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Republika Srpska je jedina samoodrživa u BiH i da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata – smatra Dodik.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će SAD i Europa zajednički izvršiti dodatni pritisak u BiH, ali da nijedna odluka neće moći biti donesena bez lokalnih struktura i legitimnih predstavnika naroda, javlja Srna.

- Bošnjaci mogu da sanjaju što hoće i to nije zabranjeno. Međutim, priželjkujem da Republika Srpska bude samostalna što je veoma realno. Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH - rekao je Dodik.

On je za televiziju "MIS" iz Sidneyja rekao da se često mogu čuti ljudi iz SAD koji kažu kako u BiH nije završen posao, a da su granice definitivne.

- Kako možete reći da posao nije završen, a da su granice definitivne? Što je onda završeno? Želite da nas natjerate u geto u kome će Sarajevo odlučivati o svemu na štetu Srba. E, to nije moguće - poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

 

Republika Srpska je samoodrživa

Prema njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je pogoršana, jer Federacija BiH ni nakon općih izbora 2018. godine nije uspjela formirati novu vladu.

- Za razliku od FBiH situacija u Republici Srpskoj je stabilna. Republika Srpska sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima što je ozbiljno počelo da smeta. Republika Srpska je jedina samoodrživa u BiH i da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata – smatra Dodik.

 

Vučić ima senzibilitet prema Srpskoj

On je istakao da Republika Srpska nema namjeru da pokreće bilo kakve oružane aktivnosti, ali ima namjeru da osigurati obrambene potencijale.

- Ne osjećam se sigurno u Sarajevu, niti me privlači da idem u ovaj grad. Jedini razlog zašto idem jeste što imam obvezu prema narodu koji predstavljam - rekao je Dodik.

Kada je riječ o suradnji Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je ponovio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima izražen senzibilitet prema Srpskoj.

- Vučić je onaj koji je operativno najprisutniji u Srpskoj i nije oklijevao da pomogne. Vjerujem i dalje u podršku Srbije, iako takozvani drugosrbijanci sve napadaju. Međutim, ono što danas imamo od Srbije je značajno i za naš osjećaj da je prisutna ovdje - rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

Tagovi: