Article_Top_970x250

Dodik: "Ne pokušavam rušiti Daytonski sporazum, ali nećemo prihvatiti članstvo prema NATO-u!"

Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: "Ne pokušavam rušiti Daytonski sporazum, ali nećemo prihvatiti članstvo prema NATO-u!"

kol 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne diže revoluciju, niti pokušava rušiti Daytonski sporazum, nego da su stranci u BiH srušili mirovni sporazum, što pokušavaju opravdati.

"Republika Srpska nije srušila nijednu izvornu nadleženost BiH. Stranci su nam oteli vojsku, sudstvo, tužiteljstvo, neizravne poreze... Sve su nametali pukom silom koju su tada primjenjivali i pokušavaju sada reći da je gotovo. Nije gotovo i nikada neće biti jer su oteli 83 nadležnosti, što je za nas neprihvatljivo. Pričaju o vladavini prava, a krše Ustav, što ćemo dokazati jednog dana", rekao je Dodik, prenosi Srna.

On tvrdi da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prikriva kriminal svojih prethodnika koji su kršili međunarodno pravo.

"Gdje u Ustavu piše da BiH ima nadležnost za sigurnost, obranu, pravosuđe, financije? Ustav nije Inzko i borit ćemo se dok ovdje postojimo protiv onih koji su nam oteli prava i slobode", rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovim riječima, zbog svega što se događa RS trpi štetu, a trenutno joj se od neizravnih poreza duguje 50 milijuna KM. Dodik je izjavio da je priča o NATO-u izmišljena i podmetnuta pod priču o formiranju vlasti na razini BiH da bi se legitimnim predstavnicima Srba, koji su dobili apsolutnu većinu na izborima, onemogućilo da budu u zajedničkim institucijama.

Dodik je istaknuo da je zato izmišljena priča o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) za pristupanje NATO-u.

"To je politička igra čiji je cilj da bude smanjena politička snaga Srpske, koja jedina funkcionira u skladu s izbornim rezultatima i ima formiranu vlast, svoje predstavnike i političku reprezentaciju na razini BiH. Hrvati, također, imaju reprezentaciju", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci su se dugo vremena unutar svog korpusa borili tko će imati prevlast u pogledu predstavljanja, a sada plaćaju cijenu raznim zahtjevima između njih.

"Kada se dodaju još poneki iz međunarodne zajednice, onda je razumljivo zašto je situacija zbunjujuća", dodao je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je da sporazum o principima za formiranje vlasti na razini BiH koji su potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA ima rok trajanja 30 dana i da će 5. rujna je li važeći.

"Ali mnoge izjave i tumačenja su njegov vijek trajanja već definirali. Bakir Iztetbegović je rekao da je o reduciranom ANP-u počeo razmišljati tek nakon potpisivanja sporazuma što govori o njihovom odnosu prema dogovorima u BiH. Sporazum jasno precizira što treba uraditi i nemam namjeru više ga tumačiti", naglasio je Dodik.

On je dodao da je ključno pitanje legitimno političko predstavljanje srpskog naroda koje se osigurava na izborima. Komentirajući Izetbegovićevu izjavu da Dodik često mijenja mišljenje i da je moguće da će tako biti i u vezi sa ANP-om, Dodik kaže kako je poznat po tome što ne mijenja mišljenje.

"Ono što smatram da je interes Srpske odlučno branim u svakoj prilici i na svakom mjestu i nisam spreman odustati. Narodna skupština Republike Srpske je utvrdila politiku vojne neutralnosti i to je za mene obveza, a ionako smatram da je to ispravno. Rekao sam i na sastanku, kada smo potpisivali sporazum, da akcijski plan nećemo prihvatiti i da na to računaju", naglasio je Dodik.

Dodao je kako nije bilo promjene ključnih stavova i pozvao Izetbegovića da pokaže gdje je stav promijenjen.

"Nećemo prihvatiti niti članstvo, niti put ka članstvu u NATO", jasno je poručio Dodik. Ocijenio gdje trenutna situacija pokazuje nesposobnost BiH da funkcionira.

"S dodacima koje su prenošenjem nadležnosti napravili stranci mnogo stvari je zakomplicirano. Ovdje se koristi puka sila i prijetnja silom. Ovdje nije u pitanju interes Rusije, nego srpskog naroda. Ovaj narod je NATO bombardirao i izravno sudjelovao u kreiranju rezultata građanskog rata u BiH. Nisam spreman dati suglasnost za pristupanje takvom savezu", tvrdi Dodik.

On je istaknuo da su Bošnjaci sigurni u podršku međunarodne zajednice, te kaže kako se onog trenutka kada su Amerikanci rekli da im nije jasan sporazum o principima za formiranje vlasti znalo da će to propasti.

"To je Bošnjake osokolilo da opet podmeću. Izetbegović je nametao priču da će to stranci izmodelirati, ali moj stav je da smo se dogovorili i da nema nikakvog dodatnog dogovora. Amerikanci su juče tražili da vide što je na dnevnom redu (Predsjedništva BiH), ali sam im rekao da se oni nemaju što miješati u sjednice organa. To je izravno miješanje u unutarnje stvari neke zemlje", upozorio je Dodik.

On je ponovio da je zatražio da bude održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi bio imenovan predsjedatelj Vijeća ministara, a da je predsjedatelj Predsjedništva Željko Komšić, bez konzultacija, zakazao i sjednicu na kojoj je posljednja točka dnevnog reda ANP. Sve to govori, dodao je on, da je situacija u BiH neizdrživo loša i da nema šanse da bude poboljšana.

Dnevnik.ba

Tagovi: