StoryEditor

Dodik: "Ne možemo prihvatiti matricu Sarajeva da se na Kosovu radi o teroristima, kad njima Al-Kaida nije teroristička"

Piše srna  /  29.09.2023., 11:07h

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je u intervjuu Srni da treba podržati rukovodstvo Srbije u tome da zaštiti svoj narod na Kosovu i rekao "da Zapad ne poštuje minimum dogovora."

Dodik je rekao da Srbi ne smiju odustati od odavanja počasti za Srbe koji su tamo poginuli.

- Ne možemo prihvatiti matricu o tome da se radi o teroristima. Sarajevo samo priča o teroristima na Kosovu. Za njih Al Kaida nije teroristička i nikada nisu o tome govorili. Za Sarajevo i Amerikance nisu teroristi oni koji su pucali po ambasadi i odsijecali glave, ali jesu oni koji brane svoje kuće i suprotstavljaju se Albinu Kurtiju koji ih napada - rekao je Dodik.

On je upitao kako su srpski mladići ubijeni snajperom u Banjskoj.

- To su pitanja koje traže odgovor. Sada napadaju Srbiju. Moramo podržati rukovodstvo Srbije u tome da zaštiti svoj narod - rekao je Dodik i dodao "da NATO brani interese Prištine radi osobnih interesa, pa i zbog toga što tamo imaju izgrađenu jednu od najvećih vojnih baza, a Srbi su u tome kolateralna šteta."

Kada je riječ o Kosovu, on je upitao da li su "samo Srbi problem kada se gleda iz vizure Zapada i rekao da ne poštuju dogovor, što se vidi na primjeru Zajednice srpskih općina."

- Čak su to upoređivali s RS u negativnom kontekstu, a onda Nijemci od nas traže da puštamo u BiH one s osobnom kartom. Malo sutra ćete ući - poručio je Dodik.

Dodik je rekao da "Srbija poštuje svoj teritorijalni integritet, a pojedini predstavnici zemalja Zapada otvoreno lobiraju za jednu od strana."

- To su neprihvatljive stvari. Bombardirali ste nas, bacili ste osiromašeni uranij. Pobili ste nam djecu. Mislite li da treba to da zaboravimo - upitao je Dodik i kazao da "nikada nije stiglo izvinjenje koji bi se ogledalo u poštovanju interesa Srbije niti se poštuje minimum dogovora."

Prema njegovim riječima, sva globalistička politika ide za tim da se sruše države.

- Kako je moguće da ne postoji nijedna opcija, osim one da Srbi nestanu s Kosova. Idite u Hrvatsku pa pogledajte u Liku i Kordun. Nema žive duše. To ste napravili s vašim politikama - naveo je Dodik.

On je istakao da se "sve radi na štetu Srba što pokazuju i izvještaji o posljednjim događajima na Kosovu, jer se govori o ubijenom policajacu, ali ne i o ubijenim Srbima."

- Meni je žao zbog stradalih, ali pogledajte kako ide spin. Sada nam dođe i onaj specijalni izaslanik Vlade Njemačke za Balkan Manuel Sarrazin i priča o nečemu. Katastrofalna je politika u Njemačkoj koju vodi - rekao je Dodik i istakao da predstavnici Njemačke pokušavaju govoriti o BiH, "dok u svojoj zemlji gube podršku građana."

On ih je pozvao da prestanu više tako da tretiraju Srbe.

- Pokušajte ponuditi nešto Srbima i reći da je u redu da Srbija integrira srpski narod tamo gdje je većinski - istakao je Dodik u intervjuu Srni.

Kako je moguće, upitao je Dodik, da se dogodi da se u 21. stoljeću u Parlamentu Kanade aplaudira fašistu?

- Kao ne znate, u današnje vrijeme ne znate - konstantirao je Dodik.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 18:22