Article_Top_970x250

Dodik: Ne može se prije formiranja Vijeća ministara BiH baviti pitanjem NATO-a

Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Dodik: Ne može se prije formiranja Vijeća ministara BiH baviti pitanjem NATO-a

lip 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ponovio je da odbija uvjetovanja i da se ne može prije formiranja Vijeća ministara BiH baviti pitanjem NATO-a.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da od sadašnje generacije predstavnika vlasti u Republici Srpskoj (RS) nitko ne može očekivati da promijeni svoj pristup politici pridruživanja NATO-u, jer je u parlamentu tog bh.entiteta usvojena odluka o vojnoj neutralnosti i tako će, kaže, ostati.

Ponovio je da odbija uvjetovanja i da se ne može prije formiranja Vijeća ministara BiH baviti pitanjem NATO-a.

Dodik je ponovo pozvao da se formira Vijeće ministara BiH, parlament, a da se zatim konsenzusom rješavaju važna pitanja, kako je naveo, i u vezi s NATO-om.

Kazao je i da je poznat njegov stav o Hashimu Thaciju, te da nije pozvan na Summit procesa suradnje jugoistočne Europe, 9. lipnja u Sarajevu kao predsjednik Kosova, "već kao Priština“.

- Ako Thaci pristaje da dođe u BiH, na summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), iako uz Kosovo stoji 'fus nota', neka dođe, ja nema ništa protiv – ustvrdio je Dodik i kazao da Kosovo ostaje nepriznata zemlja.

Kaže da ima razloga da na tom skupu "svašta kaže Thaciju, jer su pokušali da od RS naprave baba rogu koja to nije“.

Dodao je da osim izaslanstva iz SNSD-a na današnju sjednicu Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu došli ni izaslanici iz HDZ-a BiH, jer su zloporabljene procedure pri zakazivanju sjednice.

Istakao je da BiH može da izgradi samo konsenzus te da, kako je ustvrdio, nije dobro što Bošnjaci ignoriraju legitimno izabrane predstavnike vlasti RS, čime urušavaju BiH.

Nakon što je zajedno s gradonačelnikom Banje Luke Igorom Radojičevom razgovarao s episkopom banjalučkim Jefremom, Dodik je rekao da je bilo riječi o potrebi da se ubrza izgradnja srpsko-ruskog hrama u Banjoj Luci.

Radojičić je potvrdio novinarima da je nije bilo riječi o okupljanjima članova grupe „Pravda za Davida“ u crkvenom dvorištu u središtu Banje Luke, kojim, kako je naveo, upravlja Epahija Banjalučka, što Grad poštuje, te da treba omogućiti nesmetano odvijanje vjerskih aktivnosti.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250