StoryEditor

Dodik: Naručit ćemo 500 respiratora za RS

Piše D  /  01.04.2020., 09:04h

Kamion s pomoći u Banjoj Luci dočekali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

- Ovo je materijalno veoma vrijedna pomoć koju je Vlada Srbije osigurala Vladi RS. Ovdje će još dva-tri puta stići ovakva pomoć u kontinuitetu. Ovo je roba koja nije samo iz Srbije, već su je oni osiguravali na drugim mjestima, prije svega u Kini - rekao je Dodik.

Istaknuo je da je u borbi protiv koronavirusa najvažnije da ljudi ostanu kod kuća.

Prema njegovim riječima, danas će početi distribucija pomoći u bolnice u Banjoj Luci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Brčko distriktu, Zvorniku i Foči, a sljedeći kontingenti popunjavat će medicinskom pomoći i druge bolnice.

- Niko neće ostati bez novih respiratora. Mi namjeravamo da naručimo skoro 500 respiratora za RS, a do sada već imamo plaćenih 170 respiratora i samo je problem njihovog transporta - istaknuo je Dodik.

Dodao je da je ova pomoć realizirana na osnovu dogovora koji je prije sedam dana imao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, navodeći da je u pitanju samo prva pošiljka, koja sadrži 10 respiratora, 30.000 zaštitnih odijela za medicinski sektor i ostalo.

Dodik je zahvalio Srbiji i Aleksandru Vučiću, kao i Radovan Višković, koji je rekao da je pomoć Srbije više nego značajna za zdravstveni sistem u RS, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 21:21