StoryEditor

Dodik nakon sastanka u Beogradu: Narod će odlučiti, tražit ćemo referendum

Piše D  /  15.02.2020., 01:02h

Kako je nakon ovog susreta Dodik ispričao da posljednjom odlukom Ustavnog suda ‘‘pređena crvena linija‘‘ i da će narod odlučiti o sudbini Republike Srpske.

‘‘Mislim da ovaj forum, veoma dobar. Drago mi je što smo imali priliku mi iz Republike Srpske da upoznamo o novonastaloj situaciji. Ranije je donesena deklaracija SDA, muslimanske političke partije u Bosni i Hercegovini, i sada su putem odluke zašli u imovinu Republike Srpske. Nakon nekoliko presuđenih odluka da imovina pripada entitetima i čime se urušava Republika Srpska. Za nas je pređena crvena linija. Zapadne zemlje to podržavaju. Upoznao sam predsjednika Vučića (Aleksandar) s detaljima. Oni koji su zagovornici urušavanja Republike Srpske reći će da se moraju poštovati odluke Ustavnog suda, ali imajući u vidu konfiguraciju - to je neprihvatljivo. Iskoristit ćemo naše institucionalne mogućnosti‘‘, naglasio je Milorad Dodik, piše N1.

‘‘Bakir Izetbegović je prije tri dana rekao da je Ustavni sud naš mehanizam, znači mehanizam za ukidanje Republike Srpske. Mi nećemo pokušati uraditi nijednu mjeru koja bi dovela do destabilizacije. Konačno, narod će odlučiti, tražit ćemo da se putem referenduma odluči o statusu Republike Srpske i čuo sam predsjednika Vučića koji iznosi argumente za očuvanje mira. Sve je to u redu, ali dođe trenutak u kojem narod ne može dozvoliti da ispadnemo glupi. Podržavamo Srbiju i njenu politiku, ali mi vodimo naše autentične politike‘‘, poručio je on.

Vučić je dodao da je zamolio Dodika i Cvijanović da sve što rade, rade kroz institucije. Istaknuo je da Srbija podržava Daytonski sporazum.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:02