Article_Top_970x250

Dodik nakon sastanka s Čovićem: Nema dalje dok se ne riješi pitanje stranih sudaca i Izborni zakon

Istočno Sarajevo

Dodik nakon sastanka s Čovićem: Nema dalje dok se ne riješi pitanje stranih sudaca i Izborni zakon

velj 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Ove dvije stranke brane koncept konstitutivnosti. To je demokratski i civilizacijski koncept. Ja vjerujem da BiH u bezizlaznoj situaciji i sada govorim o političkim uvjerenjima. MZ ima određenu snagu, ali ona će morati objasniti zašto podilazi bošnjačkom konceptu i ideji unitarne države.", kazao je Dodik.

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak Milorada Dodika i Dragana Čovića u svojstvu predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH. Razgovarali su o zajedničkom djelovanju, prvenstveno kroz prijedloge Izbornog zakona i zakona kojim bi se iz Suda BiH izbacile strani suci.

Predsjednik SDNS-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je da HDZ i njegova stranka već duže vrijeme djeluju kroz iste vrijednosti.

"Treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu da konstitutivni narodi moraju biti legitimni birači svoje vlasti i mi ćemo predati prijedlog tog zakona. Također predat ćemo prijedlog kako se riješiti stranih sudaca u Sudu BiH", rekao je Dodik dodavši da u srijedu najavljena blokada odlučivanja u institucijama BiH podrazumijeva blokadu odlučivanja o bilo čemu "dok se ove dvije točke ne riješe", prenosi sarajevski Klix.

Dodik smatra kako je sve što je radila Međunarodna zajednica, odnosno Zapad, u BiH išlo ka urušavanju konstitutivnosti naroda i da se išlo ide ka građanskoj državi koju, tvrdi on, Bošnjaci zloupotrebljavaju.

"Ove dvije stranke brane koncept konstitutivnosti. To je demokratski i civilizacijski koncept. Ja vjerujem da BiH u bezizlaznoj situaciji i sada govorim o političkim uvjerenjima. MZ ima određenu snagu, ali ona će morati objasniti zašto podilazi bošnjačkom konceptu i ideji unitarne države.

Dodik je kazao kako HDZ i SNSD traži novi razgovor o BiH s partnerima na "trećoj strani" bez uplitanja stranaca.

"Ovo je politički interes Bošnjaka - da privoli Hrvate i Srbe na BiH, a ne da ih čini nezadovoljnima. Bošnjaci su najveći narod i kao takvi morali bi da vode računa o položaju Hrvata, pa i Srba u BiH. BiH sada mora odluči kuda će i što će", rekao je predsjednik SDNS-a.

Dnevnik.ba