Article_Top_970x250

Dodik nakon sastanka: Nije postignut dogovor, tko je to rekao

srpski član predsjedništva

Dodik nakon sastanka: Nije postignut dogovor, tko je to rekao

tra 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Na sastanku predsjednika Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika o formiranju vlasti, danas je u Sarajevu postignut načelni dogovor o podjeli resora u Vijeću ministara BiH.

HDZ-u i strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH pripast će tri ministarske pozicije u Vijeću ministara - financija i trezora;civilnih poslova i ministarstvo pravde i tri pozicije zamjenika ministra.

SDA-u i strankama okupljenim oko nje također će pripasti tri ministarske pozicije: obrana, sigurnost i vanjski poslovi kao i četiri pozicije zamjenika ministra.

Pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara i dvije ministarske pozicije (ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, promet i komunikacije), pripale su SNSD-u. Treća ministarska pozicija (ljudska prava i izbjeglice) u okviru kvote iz Republike Srpske trebala bi pripasti, kako je Bakir Izetbegović rekao, nestranačkom kandidatu iz reda Ostalih.

"Nije postignut dogovor, tko je to rek'o? Pričali smo o tome, ali dok se sve ne dogovori, nije ništa ne dogovoreno. MAP? Mi nećemo odustati od toga, nećemo podržati MAP to je veoma jasno. To je ustavna priča, daleko iznad pitanja formiranja Savjeta ministara. Bez formiranja Savjeta ministara riskiramo da zaustavimo svoj europski put. Trebamo se prisjetiti onoga što su nam rekli Europljani, a to je da ako formiramo vlast do svibnja možemo očekivati mišljenje. To je važnije nego sami MAP. Izetbegović je to pitanje u nekom dijelu razgovora donio kao neki uvjet. Toga nema. Gospodin Izetbegović je smatrao da je to njemu važna tema. Danas smo razgovarali oko raspodjele resora kao sljedeći korak u realizaciji izjave o formiranju vlasti na zajedničkom nivou. Oni su tražili da se na neki sumnjiv način aktivira navodno MAP tako što bi ministrica dala svoju suglasnost bez stava Savjeta ministara i Predsjedništva, to je veoma opasna putanja. Ako neko učini tako nešto, onda stavlja ovu zemlju u neizvjesnu orbitu kretanja. Odbijamo bilo kakvo uvjetovanje. Mi smo kao SNSD prihvatili tri ministarstva", kazao je Milorad Dodik, prenosi N1.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250