StoryEditor
dozvolit će i izvoz

Dodik najavio ograničenje cijene peleta: Do 1. studenog će pričekati Vijeće ministara, a ako oni ne usvoje...

Piše desk  /  22.10.2022., 07:36h

Očekuje da će Vijeće ministara BiH, do 1. studenog donijeti odluku za cijelu državu. U suprotnom, kako je napomenuo, Vlada Republike Srpske će donijeti novu mjeru

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je kako bi cijena peleta u BiH trebala iznositi 550 KM. Podsjetimo, do kraja listopada na snazi je zabrana izvoza određenih šumskih drvenih sortimenata i proizvoda od drveta, a cijene su višestruko porasle u odnosu na lani. 

Odluka o zabrani izvoza, kako je konstatirano na nedavno održanom sastanku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, mogla bi biti produžena do 31. ožujka sljedeće godine. Međutim, Dodik najavljuje kako bi reducirani izvoz peleta mogao biti odobren. 

"Cijena tone peleta danas je u Sloveniji 1.200 eura i razumljivo je što proizvođači pokušavaju sve količine izvesti, ali to nije odgovorno prema našem stanovništvu. Zato ćemo im ponuditi da 50 posto proizvodnje plasiraju na domaće tržište po cijeni do 550 KM, a da ostatak prodaju eksterno gdje žele i da tako ostvare ekstra zaradu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Očekuje da će Vijeće ministara BiH, do 1. studenog donijeti takvu odluku za cijelu državu. U suprotnom, kako je napomenuo, Vlada Republike Srpske će donijeti mjeru prema kojoj će proizvođači peleta moći izvoziti 50 posto proizvodnje, a ostatak će morati da plasiraju na domaće tržište, s tim što cijena, imajući u vidu da su dobivali repromaterijal od RS-a po stimulativnim cijenama, neće moći prelaziti 550 KM.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:04