StoryEditor
imovina

Dodik najavio "neočekivan" odgovor na odluku Ustavnog suda BiH

Piše fena  /  23.09.2022., 18:14h

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Republika Srpska ima resurse odgovoriti na odluku Ustavnog suda BiH i da će to učiniti veoma snažno, možda čak i neočekivano.

Povodom odluke Ustavnog suda BiH da stavi izvan snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je rekao će, čim bude prilike, biti predložen novi zakon s istim sadržajem, te da će donositi svaki put novi, ako se bude ukidao.

- Srpska će se odsudno boriti. Pošto je poništen prethodni zakon, donijet ćemo novi jer nema drugog načina borbe - rekao je Dodik novinarima u Trebinju, prenosi RTRS.

Dodik je naglasio da BiH nije nadležna ni za kakav segment kada je riječ o imovini, a Ustavni sud BiH je antiustavna institucija koja se krije iza priče da su njegove odluke obvezujuće.

- Nema nijedne zemlje na svijetu u kojoj se decidno kaže da su odluke ustavnog suda obvezujuće već je to predviđeno za nedorečene, propale, nedovršene zemlje - rekao je Dodik.

Ukoliko takve aktivnosti budu rigorozne, Dodik je naglasio da će izazvati takvu reakciju u Srpskoj koja će dovesti do toga da ona neće ostati u BiH jer Srpskoj nisu potrebni takav sud i pravo koje nitko ne poštuje.

On kaže da je očigledno da je Ustavni sud BiH inkvizicijski što se tiče Republike Srpske i da hoće problematizirati sve što je Ustavom i Daytonskim sporazumom dano Republici Srpskoj

- To su špekulanti koji su ovdje došli, stranci i dva muslimana koji ne podnose Republiku Srpsku - rekao je Dodik, istakavši da su oni dio projekta da se omalovaži svaka nadležnost Srpske.

On je podsjetio da je Republici Srpskoj ranije oduzet fisijski sistem, da je derogiran, a sada se dolazi do imovine.

Dodik je napomenuo da odluka Christiana Schmidta o tome nije objavljena u Službenom glasniku, da nije valjana i neće se primjenjivati.

- Ne može takav luzer kao on zadirati u ustavne nadležnosti - istaknuo je Dodik i podsjetio da se nijedan visoki predstavnik, čak ni Paddy Ashdown, nije usudio zadirati u ustavnu materiju, a da nelegalni to pokušava.

Dodik je pozvao na povratak ustavnim nadležnostima i dodao da će takve osobe, kad se formira nova vlast u Srpskoj poslije izbora, biti proglašavane personama non grate.

- Kako da prihvatite da dođe neki Nijemac ili sutkinja Njemica da to uradi? Tko su oni i zašto su ovdje već pet godina? - upitao je Dodik.

Dodik je podsjetio da ništa ne bi postojalo od Srpske da se njena vlast u prethodnom periodu nije konstantno borila za interese Republike, te da je potrebno kompletno jedinstvo i rukovodstvo koje se neće međusobno svađati već rješavati probleme.

- Samo jedinstven odnos institucija Republike Srpske je neophodan jer nije svejedno kada Narodna skupština jednoglasno donese neke važne odluke - rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će institucije vlasti tako funkcionirati nakon izbora i pozvao narod da o tome dobro razmisli.

- Ako ovi izbori pokažu da je bila volja naroda da se različite, nepomirljive strukture uključe u sistem vlasti, to će dovesti do destabilizacije Republike Srpske, a u destabilizaciji imamo mnoge aždaje koje samo čekaju da nas progutaju. Zato se jedinstvo mora osigurati - upozorio je Dodik.

On je dodao da neke paraeuropske strukture pokušavaju nametnuti kako će se proizvoditi i trgovati strujom i da traže da se ograniči rad termoelektrana, dok se u Njemačkoj aktiviraju.

Zbog toga, kako je rekao, Srpska mora voditi računa o sebi i uzdati se samo u svoje snage i jedinstvo.

Ustavni sud BiH utvrdio je jučer da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako navodi, nadležnost BiH.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:29