StoryEditor
projekti

Dodik najavio gradnju Srpske kuće u Mostaru

Piše desk  /  05.04.2022., 12:20h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je danas s premijerom Srbije Anom Brnabić dogovoreno da bude nastavljena podrška Srbije srpskoj zajednici u Mostaru i cijeloj Federaciji BiH, te najavio mogućnost da u gradu na Neretvi bude izgrađena Srpska kuća koja bi bila multifunkcionalna.

- Ostaje da operativno vidimo na koji način doći do kompletnog tog projekta izgradnje Srpske kuće u Mostaru - rekao je Dodik nakon sastanka u Vladičanskom dvoru u Mostaru s predstavnicima Srba u ovom gradu i premijerom Srbije Anom Brnabić, prenosi RTRS.

On je naveo da je i na posebnom sastanku s Brnabićevom i na ovom zajedničkom razgovarano o tome kako Srbija može pomoći srpskoj zajednici u Mostaru i cijeloj FBiH, dodajući da je ta podrška i ranije bila vidljiva.

Dodik je naglasio da su ih predstavnici srpske zajednice u Mostaru upoznali o položaju Srba, koji se ne razlikuje ništa od ranije datih ocjena o tome da taj položaj zaista nije dobar.

- Položaj srpskog naroda mora biti nesumnjivo i bez odgađanja popravljen, da bi se Srbi ovdje osjećali kao konstitutivan narod što ima pravo po Ustavu, na određene kvote i u zapošljavanju i učešću u javnoj vlasti, a što je sada puno niže od onog što vidimo u Srpskoj u zastupljenosti Hrvata i muslimana u institucijama i na lokalnom nivou - rekao je Dodik.

On je ocijenio da je bila dobra atmosfera razgovora, koji treba dati rezultate u smislu finalizacije nekih projekata.

- Sjećam se da smo dolazili ovdje i izgradnja ovog objekta bila je misaona imenica, pa smo to uspjeli i mnoge druge projekte smo riješili, a riješit ćemo i ove nove. Moramo pomoći našoj zajednici, to je osnovni cilj Ane Brnabić i mene ovdje - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Govoreći o projektima izgradnje aerodroma Trebinje i hidroelektrane "Buk Bijela", Dodik je naveo da to muslimani nepotrebno zaustavljaju na nivou zajedničkih institucija.

- Mislim da ćemo to pitanje riješiti. Trebaju nam svima investicije. Prioritetni projekti, što se tiče nas u Republici Srpskoj su "Buk Bijela", aerodrom Trebinje, izgradnja auto-puteva, elektrana i to je nešto što mislimo da ne bi trebalo nikome u BiH praviti problem - istakao je Dodik.

On smatra da nadležnost za te razvojne projekte snose isključivo entiteti i da ako oni odluče, onda zajednički nivo ne bi smio biti problem ili da bude osporavanja bilo čega.

- Činjenica da smo "Bratoljub" u Bratuncu, most i okolnu strukturu radili sedam godina govori samo o tome kakva je uloga zajedničkih institucija BiH i ja vjerujem da to možemo popraviti. Ne vidim razloga da netko u Sarajevu zaustavlja bilo što i rekao sam i premijerki Srbije da ako uđemo u opću blokadu svi, onda ovdje zaista neće biti ničega - kaže Dodik.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:26