Article_Top_970x250

Dodik: Možda se kandidiram za člana Predsjedništva BiH

predsjednik rs

Dodik: Možda se kandidiram za člana Predsjedništva BiH

velj 03, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da SAD imjau znatno veći utjecaj u BiH nego Rusija, te da bi SAD željele vidjeti Mirka Šarovića, aktuelnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u Predsjedništvu BiH.

On je naveo kako u BiH ne vidi ruski utjecaj te je naglasio kako Sjedinjene Američke Države imaju znatno veći utjecaj jer, kako je naveo, Veleposlanstvo SAD-a pokušava imenovati glavnog državnog tužitelja, dok Rusija to ne pokušava, prenosi Večernji.ba

"U veleposlanstvu se dogovara puno toga. Oni su ti koji bi voljeli vidjeti Šarovića u Predsjedništvu BiH", rekao je Dodik u intervju za Face Tv dodavši kako postoje opcije da se spriječi trijumf SNSD-a u BiH.

On je rekao kako je moguće da će se kandidirati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Pripremamo se za izbore. Podrška je i do 40 posto za SNSD po novim anketama. Prirodno je da se predsjednik stranke kandidira za jednu veliku funkciju. Svakako, SNSD će dati kandidate i za Predsjedništvo BiH i Predsjednika RS", rekao je Dodik.

On je dodao kako njegova kandidatura za člana Predsjedništva BiH nije službena te da će o tome odlučivati njegova stranka.

Takođe, kazao je kako nije protiv države koju bi vodio kao član kolektivnog Predsjedništva.

"Ja nisam protiv BiH, ja sam za daytonsku BiH koju čine dva entiteta i u koju se ne miješaju stranci. BiH u EU, u kojoj će vladati mir i sigurnost.

Protiv sam BiH koju nameću stranci, koja nije dogovorena i koju želi jedan narod", rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250