Article_Top_970x250

Dodik: Možda Program reformi i nije bio uvjet za državnu vlast, već je to bio Kanton Sarajevo

Predsjednik SNSD-a i član predsjedništva bih

Dodik: Možda Program reformi i nije bio uvjet za državnu vlast, već je to bio Kanton Sarajevo

pro 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za RTRS govorio i o odugovlačenju formiranja državne vlasti i mogućim razlozima.

Vlast na državnom nivou BiH formirana je jučer, nakon više od godinu od izbora. Ključni kamen spoticanja bio je dokument koji je trebalo poslati u NATO. Dodik nije pristao na usvajanje i slanje ANP-a, a SDA je zbog toga odbijala podržati imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Ipak, Dodik je u intervjuu za RTRS istaknuo jedan zanimljiv ugao koji može biti slučajnost, ali je u svakom slučaju indikativan. Naime, on govori o tome da je HDZ od početka govorio da slanje dokumenta u NATO ne treba biti uvjet za formiranje državne vlasti.

"Sada vidimo da to možda i nije bio uvjet, već da je uvjet bila vlast u Sarajevskom kantonu gdje je SDA morala da okupi i one stranke koje su sudjelovale u vlasti u KS i ponudi im ministarska mjesta na državnom nivou. Treba primijetiti da SDA kao najvažnija partija kod Bošnjaka u novom sastavu Vijeća ministara od tri ministra ima samo jednog", kazao je Dodik.

Iz SDA su do sada naglašavali da je preuzimanje vlasti u Kantonu Sarajevo samo prirodni put s obzirom na intenciju formiranja vlasti po vertikali, a da je nastavak NATO puta bio princip ispod kojeg ta stranka nije željela ići. U svakom slučaju nakon formiranja državne vlasti, SDA će uz SBB i DF preuzeti vlast i u Kantonu Sarajevo, simptomatično ili ne, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba