Article_Top_970x250

Dodik: Mladić je vojnik, oni hoće od njega da naprave zločinca

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Mladić je vojnik, oni hoće od njega da naprave zločinca

lip 06, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva/Ilustracija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ratko Mladić vojnik, a ne zločinac.

“Oni od njega hoće da naprave zločinca, što je neprihvatljivo za srpski narod i za mene kao predsjednika tog naroda”, konstatirao je Dodik, prenosi N1.

Dodik je naglasio da Ratko Mladić “ne zaslužuje takvu presudu jer nema tu vrstu odgovornosti koja mu se nameće zato što ni njegovi pandani u Hrvatskoj i Federaciji BiH nisu nikada osuđeni, a isto su izvodili ratne operacije”.

“Moja očekivanja od Haškog tribunala i Mehanizma su jasna i dio su iskustva koja imamo. Oni su neobjektivni i usmjereni na to da do kraja dovedu priču o Srbima kako bi kada povijest bude pisana mogla reći to su loši momci”, istaknuo je Dodik.

On je izrazio žaljenje zbog “svega toga”, dodavši da je “obaveza Republike Srpske bila da pomogne obitelji, što je i učinjeno”.

“Ja sam kao predsjednik Republike išao kao svjedok obrane Ratka Mladića da svjedočim u tom procesu i naravno da mi to nisu oprostili pa sam dobio neke sankcije od Amerike. Nisu rekli direktno da su sankcije zbog toga, već su mi kao nešto našli, ali to je njihov problem nije moj”, rekao je Dodik za “Sputnjik”.

Dnevnik.ba