StoryEditor
predsjednik rs

Dodik: "Mislio sam Murphyja proglasiti nepoželjnim u RS-u, ali on je veleposlanik samo u FBiH. Ne želim se miješati u unutrašnje stvari druge zemlje"

Piše desk  /  05.01.2024., 14:05h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ponovo provocirao američkog veleposlanika Michaela Murphyja kazavši da je on veleposlanik samo u Federaciji BiH, pritom je entitete nazvao državama.

Murphy je nakon Dodikove posljednje izjave o otcjepljenju RS-a kazao da su SAD jasno dale do znanje kako su spremne odgovoriti na bilo kakve antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera. To je očigledno razljutilo Dodika pa mu je odgovorio da se "neopravdano miješa u unutrašnje stvari suverene, kako on to voli da kaže, zemlje".

"I dalje mislim da su SAD važan faktor s kojim treba razgovarati i uvjeren sam da će jednog dana oni razumjeti da takvi kao što je Michael Murphy samo urušavaju njihovu sposobnost da ovdje imaju otvoren dijalog", rekao je Dodik.

Zatim je kazao kako je odlučio da ne traži njegovo "protjerivanje", samo zato što on i nije veleposlanik u RS-u, nego samo u drugom entitetu, a što je Dodik nazvao državama.

"Mislio sam da zatražim da ga proglase personom non grata, ali sam shvatio da on nije ambasador SAD-a u RS-u nego samo u FBiH, pa ne želim da se miješam u unutrašnje stvari druge zemlje. Što će Federacija s njim uraditi djeluje mi već poznato", rekao je predsjednik RS-a.

Cijeli Dodikov odgovor Murphyju odiše "diplomatskom atmosferom" ili drugim riječima rečeno - riječ je o izjavama koje Dodik pokušava poslati SAD-u s ciljem da oni povuku trenutnog američkog veleposlanika. Upravo iz tog razloga, Dodik piše da je Murphy nesposoban i da "ponižava SAD" svojim ponašanjem, odnosno pokušava "ocrniti" ambasadora njegovim "šefovima". Cijelu izjavu možete pročitati na Dodikovom blogu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:17