StoryEditor
srpski član predsjedništva

Dodik: Mi smi Srbi iz Republike Srpske, a ne Bosanci. Muslimani su 1993. postali Bošnjaci

Piše desk  /  05.07.2022., 07:25h

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da će se stimulirati upotreba ćirilice.

Dodik je rekao da se zajedno sa Srbijom rade ozbiljne stvari kada je riječ o zaštiti ćirilici.

Za televiziju Happy je ukazan na to kako smeta da su Srbi homogenizirani te istaknuo kako veliki značaj ima krilatica “Samo sloga Srbina spašava”, što je dobro razumio tek kada je došao na ovu funkciju, prenosi Srna.

Dodik je rekao da se pričom o secesiji samo pokušava ukazati kako je netko “loš momak”, ali je naveo kako bi sve bilo bolje da su Srbi, ono što su držali 1995. godine, prisajedinili Srbiji.

“Smatram da treba pokušati i boriti se za ono što smo dobili Daytonskim sporazumom”, rekao je Dodik.

Ponovio je kako u Vijeću za implementaciju mira (PIC) nema ni Srbije ni Hrvatske, iako su potpisnice, dok ima Turske, a podsjetio je i kako je u BiH prije godinu i pol dana stigao Christian Schmidt koji se, kako je naveo, predstavlja kao visoki predstavnik, a za to nema suglasnost Vijeća sigurnosti.

Dodik je rekao da je Schmidt uspio podnijeti izvještaj Vijeću sigurnosti zahvaljujući Americi, ali da on nije visoki predstavnik.

Dodik je naveo i kako će Amerika pokušati održati utjecaj tako što će disciplinirati male, među kojima su Republika Srpska i Srbija, tako što će uvesti sankcije Rusiji.

“Ova kriza svijeta je kriza lidera”, rekao je Dodik i upitao tko je lider američke, britanske nacije, istaknuvši da su dva neprikosnovena ruski i kineski predsjednik.

Istaknuo je da “nema nikakve svađe s Beogradom, da je sve u pitanju lažni spin BN Televizije” za koju je rekao da se “stavila na stranu oporbe u Republici Srpskoj”.

Tijekom gostovanja je ispričao i kako stranci reagiraju kada im kaže da nešto ne može, o raznim susretima, pritiscima tijekom svog političkog rada, te istaknuo da “stameni ljudi trebaju braniti nacionalne interese”.

“Svi smo mi tamo pod pritiskom, ali nisu uspjeli srušiti Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Naglasio je da Srbi nikada nisu htjeli izgubiti slobodu, od Kosova do danas, napomenuvši da su digli 147 buna od dolaska Osmanskog carstva.

Dodik je ponovio da “nije Bosanac već Srbin iz Republike Srpske”, podsjetivši da se nameće nacionalni identitet, “da su od 1993. godine muslimani postali Bošnjaci, a govore tzv. “bosanskim jezikom”, pa i njemu na pojedinim skupovima daju prevode na tom jeziku, ali da on traži da to bude srpski”.

“Mi smo Srbi, nismo Bosanci, naš jezik je srpski jezik, pismo ćirilica, mi smo kršćani, pravoslavci, imamo krsnu slavu”, istakao je Dodik.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:44