StoryEditor

Dodik: Lagumdžija i Arnaut rade protiv Srpske, neće dobiti suglasnost da postanu veleposlanici

Piše DESK  /  24.01.2023., 15:41h

Nakon što je objavljeno da su kandidati člana državnog Predsjedništva Denisa Bećirovića za bh. veleposlanike između ostalih Zlatko Lagumdžija i Damir Arnaut, reagirao je i lider SNSD-a.

Predsjednik Republike Srpske i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čiji je kadar srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, najavio je kako dio imena sa spiska Bećirovića za nove veleposlanike BIH, nema podršku njegove stranke.

"SNSD neće podržati imenovanje Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta za ambasadore jer se radi o ljudima koji dokazano rade protiv Republike Srpske", nedvosmisleno je poručio Dodik. 

Budući da u BiH ne postoji odgovarajući zakon koji bi tu oblast regulirao, procedura imenovanja veleposlanika odvija se odlukom Predsjedništva BiH, dok državno ministarstvo vanjskih poslova nema čak ni konzultativnu funkciju.

Inače, popis veleposlanika koje je predstavio bošnjački član Predsjedništva Bećirović obiluje dubioznim kadrovima poput samoprozvanog "novinara" Erola Avdovića koji je poznat po širenju antisrpske i antihrvatske histerije u bošnjačkoj javnosti.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 15:04