StoryEditor
određen rok od šest mjeseci

Dodik krenuo u akciju: SNSD predao Narodnoj skupštini RS-a četiri dokumenta o prijenosu nadležnosti

Piše desk  /  03.11.2021., 12:11h
Dokumentima su obuhvaćeni vojska, porezi i pravosuđe.

SNSD je danas u Narodnu skupštinu RS-a uputio četiri dokumenta u vezi s prijenosom nadležnosti s BiH na entitetsku razinu. Ovi dokumenti, barem kako najavljuje šef SNSD-a Milorad Dodik, trebali bi u Skupštini biti razmatrani sredinom studenog. 

Četiri dokumenta nose nazive Informacija o prijenosu nadležnosti Republike Srpske na razinu BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na razinu BiH u oblasti obrane i sigurnosti, Informacija o pravosudnim institucijama BiH i Informacija o prijenosu nadležnosti u oblasti neizravnog oporezivanja, javlja Srpskainfo.com.

Sva četiri dokumenta, osim informacija o pitanjima kojima se bave, na kraju imaju i zaključke. U sva četiri dokumenta predloženim zaključcima se zadužuje Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci pripremi set zakona i propisa, kojima bi uredila navedenu oblast na entitetskoj razini. Osim toga, nakon usvajanja tih zakona i propisa, na teritoriju RS-a bi prestali važiti državni zakoni, a tim institucijama bi bilo zabranjeno djelovanje na teritoriju RS-a.

Prvi dokument predstavlja općenitu informaciju o svim nadležnostima koje su do sada prebačene s entitetske na državnu razinu.

Drugim dokumentom predviđeno je povlačenje suglasnosti RS-a i odgovarajućih odluka iz 2006. godine, na osnovi kojih su od entitetskih vojski formirane Oružane snage BiH. Usvajanjem potrebnih zakona, kako se navodi u dokumentu, prestat će važenje i primjena Zakona o obrani i Zakona o službi u oružanim snagama BiH na prostoru ovog entiteta.

Trećim dokumentom predviđeno je, između ostalog, donošenje zakona o porezu na dodanu vrijednost i trošarinama na entitetskoj razini, a četvrtim usvajanje zakona o VSTV-u RS-a. Stupanjem na snagu ovih zakona, kako je planirano, prestat će važiti državni zakoni koji uređuju ova pitanja.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:51