Article_Top_970x250

Dodik: Komšić nikad nije normalan

"uvijek je izrevoltiran"

Dodik: Komšić nikad nije normalan

ruj 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH na konferenciji za medije govorio je o sastanku s predstavnikom State Departmenta Matthew Palmerom. 

Kazao je da se na samom početku razgovaralo o suradnji naše zemlje sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

- Bio je jako dobar sastanak. Razgovarali smo o nekoliko važnih tema. Prije svega, govorili smo o obilježavanju 25. godina Daytona. 

Dodik je istaknuo da se razgovaralo i o NATO-u kao i Komisiji za integracije za NATO koja kako kaže neće biti formirana. 

Razgovarali smo i o trgovini ljudima. BiH je visoko rangirana zemlja a ništa se ne radi po tom pitanju. Između ostalog, razgovarali smo i o Pravosuđu u BiH. Pravosuđe koje ne funkcionira i ne daje rezultate. Veoma sumnjiva uloga predsjednika suda BiH. Naravno, morali smo razgovarati i o pandemiji koronavirusa. Amerika ima probleme na tom planu kao i sve zemlje. Pitanje je zamora zdravstvenih radnika i potrebi da se rješavaju ekonomske i financijske štete. BiH je uspjela angažirati samo jedan paket koji je postigla s MMF-om, svi drugi ostaju u fazi dogovaranja. Čini mi se da se kasni s tim aranžmanima. O svemu tome smo razgovarali i mislim da nakon 12-13 godina u Mostaru će se održati izbori, neki pokušavaju oko toga da naprave veliki uspjeh- istaknuo je Dodik. 

Govorio je o inicijativi premještanja ambasada BiH u Izraelu i kako kaže Dodik je to jasan putokaz kojim se može osnažiti prijateljstvo s Izraelom.  

- Pitanje Komšića da će tražiti da BiH prizna Kosovo. Sve je to legitimno. Svi članovi Predsjedništva imaju pravo da predlože točke za Dnevni red. Navodno su mnogi naveli da je Komšić izrevoltiran, međutim on nikada nije normalan, zapravo uvijek je izrevoltiran. Ne vidim da problem bude na Dnevnom redu, ja ću glasati protiv. Sada ćemo imati priliku da kažemo odluku o tome. Ovo je dobra prilika da se dođe do jedne odluke. Kada BiH ne bude priznala Kosovo onda je obaveza svih iz BiH da kažu da ne priznajemo Kosovu. Sada se čak mogu i zahvaliti Komšiću, neprimjerno je bilo da predlažem inicijativu i onda glasam protiv- istaknuo je Dodik. 

Dnevnik.ba