Article_Top_970x250

Dodik: Komšić komplicira situaciju, možda otkažem izvanrednu sjednicu

srpski član predsjedništva

Dodik: Komšić komplicira situaciju, možda otkažem izvanrednu sjednicu

kol 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da je potpuno nepotrebno i nije fer da bilo tko od stranaca, pa bili to Amerikanci ili Britanci ili bilo tko drugi, modelira karakter sjednice Predsjedništva.

"To onda ne govori o suverenoj državi, nego o podaničkoj priči. Iz tog razloga nisam ni prihvatio razgovor na tu temu kada je riječ o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) s bilo kim", rekao je Dodik za Glas Srpske.

Govoreći o sastanku ambasadora SAD i Velike Britanije u BiH Ericom Nelsonom i Matthewom Fieldom s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Dodik je naglasio da je u redu ako je sastanak organiziran da ambasadori budu informirani.

"U BiH imamo određen broj funkcionera, pogotovo onih u Sarajevu, koji imaju podanički odnos prema strancima koji ide do toga da ih smatraju dijelom političke strukture u BiH. Јa ih ne smatram takvim, ali kao partnere u nekim poslovima suradnje sa zemljama koje predstavljaju ih prihvaćam", naveo je Dodik.

"Konsenzus mora postojati, pogotovo o vojnim pitanjima. U tom pogledu ne može nitko favorizirati neko rješenje, osim da bude osobno ohrabren ili obeshrabren", kaže Dodik.

Na pitanje da li postoji mogućnost da izvanredna sjednica Predsjedništva na kojoj bi trebalo da bude imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude otkazana s obzirom na stavove Željka Komšića i Šefika Džaferovića, Dodik je rekao da Komšić komplicira situaciju.

"Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Pred samo održavanje sjednice procijenit ću hoću li zadržati svoj prijedlog da izvanredna sjednica bude održana", rekao je Dodik.

Komentirajući pisanje pojedinih medija da bi prije sjednice Predsjedništva BiH mogao ponovo biti održan sastanak lidera stranaka, Dodik je rekao da za takav sastanak nije bilo nikakvih indicija, niti ima potrebe da bude održan.

"Ako inicijativa nekog od lidera bude, nije problem da se ponovo sastanemo, ali nikakve inicijative stranaca da sastanak bude održan neću prihvatiti", rekao je Dodik.

On je podsjetio da Komšić tvrdi da će podržati stavove EU, a da se u BiH čini sve da se stvari dodatno zakompliciraju, te dodao da će zbog opstrukcija u formiranju vlasti najviše trpjeti europski put.

Prema Dodikovim riječima, neko je odlučio da je važniji NATO put nego europski put.

"Očito je da se te dvije politike sada sukobljavaju u BiH i vidjet ćemo kako će se stvari odvijati do 5. rujna, dokle važi sporazum", rekao je Dodik.

Dnevnik.ba