Article_Top_970x250

Dodik, Komšić i Džaferović prihvatili poziv Erdogana: Posjeta Turskoj 2. svibnja

Članovi Predsjedništva BiH

Dodik, Komšić i Džaferović prihvatili poziv Erdogana: Posjeta Turskoj 2. svibnja

tra 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici prihvatilo je poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Тurskе Recepa Tayyipa Erdogana za službenu pоsјеtu predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Тurskој, 2. svibnja 2019.gоdinе.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su danas potpredsjednika Republike Turske Fuata Oktaya.

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su potpredsjednika Oktaya da je BiH iznašla konsenzus o sveobuhvatnoj trasi autoputa Sarajevo - Beograd i tom prilikom zahvalili na spremnosti Republike Turske da pomogne da se ova dva grada što prije povežu izgradnjom prometnice, kroz financiranje turske strane i zainteresiranost turskih građevinskih kompanija da se uključe i brzo obave izgradnju.

Članovi Predsjedništva BiH su podsjetili visokog gosta da su državne institucije BiH odmah, nakon pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj, izrazile svoju punu podršku legitimno izabranim institucijama vlasti te zemlje, izražavajući istovremeno žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života. Dodatno, zahvalili su potpredsjedniku Oktayu za odluku Vlade Republike Turske da odobri bescarinski uvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH, što se tretira kao pomoć BiH nakon poplava iz 2014. godine.

Na sastanku je konstatirano da su najvažnije oblasti bilateralnih odnosa dvije države pravno uređene i definirane, a da je u narednom periodu potrebno izvršiti ratifikaciju preostalih ugovora i pristupiti njihovoj punoj implementaciji. 

U tom kontekstu potpredsjednik Oktay je podcrtao da Turska i dalje stoji pri kvoti za uvoz bh. mesa, te da što prije želi vidjeti ratifikaciju revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, zahvaljujući kojem bi trgovinska razmjena između dviju prijateljskih zemalja ubrzo mogla dostići obujam veći i od milijardu američkih dolara, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba