Article_Top_970x250

Dodik: Komšić diskreditira BiH, pisao je i dao instrukcije Veleposlanstvu u Švedskoj mimo bilo kakvog dogovora

"uradio je to neovlašteno"

Dodik: Komšić diskreditira BiH, pisao je i dao instrukcije Veleposlanstvu u Švedskoj mimo bilo kakvog dogovora

pro 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i drugi bošnjački član Željko Komšić neovlašteno je pisao Veleposlanstvu BiH u Švedskoj i mimo bilo kakvog dogovora dao instrukcije njenom osoblju u vezi s prisustvovanjem ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost, izjavio je Srni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Predsjedništvo BiH, kako i sam Komšić priznaje, nije raspravljalo o tome, pa je nejasno tko je donio odluku da osoblje Veleposlanstva ne ide na dodjelu Nobelove nagrade. Da sve bude još čudnije Predsjedništvo BiH nije dobilo poziv za tu ceremoniju, nije dobilo čak ni upit iz MVP-a ili Veleposlanstva u Švedskoj", istaknuo je Dodik upitan da prokomentira Komšićeve instrukcije upućene zaposlenim u Veleposlanstvu BiH u Švedskoj da bojkotiraju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je rekao da nije jasno zašto se Komšić našao prozvanim da daje ili uskraćuje ovlaštenja bilo kome u diplomatskoj misiji BiH u Švedskoj.

"Komšićevo insistiranje na politizaciji i problematizaciji nečega što je pitanje književnosti, a ne politike, dodatno diskredetira BiH u očima civiliziranog svijeta", zaključio je Dodik.

Dnevnik.ba