StoryEditor

Dodik: Komšić bi produbljivao migrantsku krizu u BiH

Piše D  /  25.02.2020., 11:02h

Dodik je to rekao večeras u emisiji Aktualno na RTRS-u odgovarajući na pitanja novinara "Nezavisnih novina", ATV-a i Srne.

"Druga točka dnevnog reda posljednje sjednice Predsjedništva BiH bila je angažiranje Frontexa na granicama BiH. To se dešavalo ubrzano, nije bilo dovedeno do kraja. Komšić je to, iz njegovih razloga stavio ubrzano na dnevni red. Јa sam rekao da treba Frontexu ponuditi da se rasporedi na granici s Crnom Gorom, ali on je rekao da treba na granici s Hrvatskom", rekao je Dodik .

Naglasio je da bi to ostavilo migrantski problem u BiH.

"Јa ne vjerujem da je to problem samo za Republiku Srpsku, ako zatvorite hermetički granicu prema Hrvatskoj za migrante, već i za cijelu BiH",  poručio je Dodik.

On je istaknuo da o migrantskoj krizi treba razgovarati sa europskim strukturama.

Dodik je rekao Ustavni sud BiH još prije 15 godina krenuo da osporava sve vezano za Republiku Srpsku.

"Krenuli su s onim najvažnijim, što dira emociju, mentalitet, posvećenost, a to je ukidanje himne, grba, zastave i da završe s tim simboličkim stvarima",  naveo je on.

Istaknuo je da je sada na red došla imovina.

"Drago mi je što su svi politički faktori u Srpskoj, i vlast i opozicija shvatili da se radi o jednom teškom političkom trenutku", naglasio je Dodik.

On je komentirao i posljednje izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

"Izetbegović izađe i kaže ‘Borite se svim sredstvima, oružjem i ratom ako treba‘. Mi nikad nismo pozivali na rat. Kako Izetbegović da kreira rat? Gdje su mu jedinice, paravojske? Ljudi ne treba da se plaše, to su prazne političke priče. Nigdje nećete naći da sam ja rekao da pozivam na rat", -naveo je Dodik.

On je izjavio da je proces razgradnje Republike Srpske od strane međunarodne zajednice i danas prisutan.

"Ako se BiH ne vrati bazičnom dogovoru tri naroda teško će živjeti", istaknuo je Dodik.

Kaže, ako je itko pozivao na poštovanje principa Daytona, onda je to bio on.

Komentirajući navode da europski službenici razmatraju uvođenje sankcija njemu Dodik je istaknuo da ne vjeruje u taj scenarij, prenose Nezavisne.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:56