Article_Top_970x250

Dodik komentirao učinjeno za njegova prvog predsjedanja Predsjedništvom

rezime

Dodik komentirao učinjeno za njegova prvog predsjedanja Predsjedništvom

lip 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Tanjug

Govoreći o isteku svog prvog mandata na poziciji predsjedatelja Predsjedništv Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik je naveo da su riješena pitanja u odnosima sa Turskom i dogovoreni važni projekti.

"Utvrđena je trasa autoceste Beograd - Sarajevo. Turska će to podržati, isto kao što radi i u Srbiji. Sve je dogovoreno u vezi s autocestom za dva mjeseca trebali bismo riješiti imovinske odnose i krenemo s gradnjom. I Srbija želi pomoći u financiranju dionice od mosta na rijeci Savi do Bijeljine, što nam sve olakšava. Situacija je obećavajuća, a Erdogan će, nakon izbora u Istanbulu, doći ovdje kako bi bio položen kamen temeljac za izgradnju mosta", rekao je Dodik za ATV.

On je najavio i posjet Mađarskoj u drugoj polovini lipnja gdje će razgovarati o mogućnosti da u RS bude otvoreno nekoliko proizvodnih poduzeća.

"Kao član Predsjedništva doprinio sam da dođe do većeg razumijevanja sa Euuropskom komisijom na putu ka članstvu BiH u Europskoj uniji, iako nismo uradili ono što je EU tražila od nas, nismo formirali vlast, riješili problem raominga i certifikacije univerziteta", kaže Dodik.

On je dodao da zbog neformiranja vlasti nije mogao pokrenuti neka važna pitanja, ali je urađeno više nego je uradilo prethodno Predsjedištvo BiH u prvih osam mjeseci mandata.

Dnevnik.ba