StoryEditor

Dodik: Kina ima uspješan ekonomski model, ne mora sve biti u privatnom vlasništvu

Piše D  /  10.07.2021., 09:07h

- Model koji primjenjuje Komunistička partija Kine omogućava ekonomski uspješnu zemlju i to je potpuno suprotno od zapadnjaka koji kažu da je nedopustivo da država ima tvrtke u svom vlasništvu i da sve mora biti privatno. Kina je pokazala da ne mora i da se može uspješno upravljati državnom imovinom. Ona je postala problem Zapadu koji je sav svoj koncept egzistencije bazirao na tome da se bori protiv drugih ideologija kao što je ideologija socijalizma, komunizma - kazao je Dodik.

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH kaže da se cijeli period Hladnog rata u Europi zasnivao upravo na borbi protiv Sovjetskog Saveza i te ideologije.

 Dodik je kazao da je Xi Jinping lider koji je snagu Kine i kineskog naroda nesumnjivo učinio moćnom i neprikosnovenom.

- Mnogi danas govore da je Kina u vrijeme Xi Jinpinga postala vodeća sila svijeta. Nesumnjivo je da je riječ o osobi koja je bila potrebna kineskoj državi i narodu baš u trenutku kada su tražili način da postave i odmjere svoju moć i snagu i riješe teške unutarnje izazove - kazao je Dodik.

Navodeći da je prije samo nekoliko desetljeća Kina bila poznata po velikom broju siromašnih, Dodik je naglasio da je danas siromaštvo pobijeđeno.

- Kina je napravila veliki napredak i to upravo politikom koju simbolizira i predstavlja predsjednik Xi Jinping i tako postala primjer za mnoge kako se rješavaju, prije svega, ekonomska pitanja - kazao je Dodik.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:21