StoryEditor

Dodik je u Ankari pristao na dogovor, Pendeš će predati godišnji plan za NATO

Piše D  /  04.05.2019., 05:05h

Glasnogovornica PDP-a Anja Petrović rekla je da će to biti učinjeno uz, kako kaže, pristanak i odobravanje lidera SNSD-a Milorada Dodika, tvrdeći da je "u Ankari postignut dogovor da BiH aktivira MAP". 

Petrović je rekla da će "sve biti jasno sljedećeg tjedna, kada će biti potvrđena izjava Bakira Izetbegovića da je s partnerima pronašao način da se aktivira MAP i formira novo Vijeće ministara BiH", prenosi Srna.

Inače, ovo saznanje koje PDP iznosi u javnost dolazi dan nakon što je Dodik, po povratku iz Ankare, optužio počasnog predsjednik i bivšeg lidera ove stranke Mladena Ivanića da je za vrijeme svog mandata u Predsjedništvu BiH obećao put ka NATO-u.

Dodik je naime jučer izjavio da su mu bliski predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu tijekom posjete Ankari prenijeli da je bivši član Predsjedništva Mladen Ivanić obećao Erdoganu da će se on pobrinuti za napredak BiH ka članstvu u NATO-u.

"Rečeno mi je da je na pitanje Erdogana što s Republikom Srpskom i Dodikom koji se tome protive, Ivanić rekao da je to njegov problem, što je jasna namjera da će on da završi taj posao. Žalosno je i jadno da ljudi koji su u ime RS u institucijama BiH olako zaobilaze stavove RS. Neki su olako davali obećanje prije izbora da je samo potrebno da NATO zatraži da oni daju odobrenje i da će oni to uraditi. Vjerojatno su bili uvjereni u svoju pobjedu i oni bi to učinili, ali narod je najbolja mjera svega", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Treba napomenuti da je ova opcija prvi put objelodanjena nakon sastanka Dodika, Izetbegovića, te predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na sastanku u zgradi Predsjedništva održanom 17. travnja. Tada je to obznanio Dodik.

"Izetbegović je tražio da se na neki sumnjiv način aktivira MAP, tako da bi sadašnja ministrica dala suglasnost bez stava Vijeća ministara. To je jedna apsolutno opasna putanja. Sam Izetbegović je tražio da ima ministra obrane, pa je li to onda način kako će odlučivati", rekao je Dodik, dok sam Izetbegović u izjavi za novinare ovako nešto nije potvrdio.

Ostaje da se vidi da li se zaista radi o dogovoru o tome kako da se imenuje novo Vijeće ministara BiH koje neće morati usvojiti Godišnji nacionalni plan za NATO, a čemu se energično protivi Dodik.

Izetbegović je u svojoj izjavi od 30. travnja naveo da treba naći način da se aktivira Akcijski plan i da smatra kako su blizu rješenja. 

"Naći ćemo neki kompromis i krenuti u stabilizaciju prilika i odnosa u BiH", kazao je Izetbegović, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:05