Article_Top_970x250

Dodik izvijestio predstavnike Hrvata i Vatikana o odluci dužnosnika RS

sarajevo

Dodik izvijestio predstavnike Hrvata i Vatikana o odluci dužnosnika RS

velj 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sugovornici su razmijenili mišljenja o položaju Hrvata i Katoličke crkve u BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je danas s apostolskim nuncijem u BiH monsinjorom Luigijem Pezzutom i predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem o aktualnoj situaciji u BiH i o potrebi da se osigura ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o položaju Hrvata i Katoličke crkve u BiH, prenosi Fena.

Dodik je upoznao Pezzuta i Čovića s odlukom najviših dužnosnika Republike Srpske da njeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudaca.

On je pojasnio da je taj zaključak donesen u srijedu na sastanku najviših dužnosnika RS, te da je uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS u suprotnosti s Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine, navodi se u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba