Article_Top_970x250

Dodik: "Izjava Grabar-Kitarović je najcrnja revizija povijesti"

o antifašističkoj borbi

Dodik: "Izjava Grabar-Kitarović je najcrnja revizija povijesti"

ruj 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: N1

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Milorad Dodik rekao je danas Srni da izjava predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović da je "hrvatski narod srazmjerno broju stanovnika najviše doprinio antifašističkoj borbi u Europi" nije ništa drugo nego najcrnja revizija povijesti u kojoj se prošlost pokušava prilagoditi sadašnjem geopolitičkom trenutku.

"Svi šefovi država koji su se jučer okupili u Poljskoj znaju da je Nezavisna Država Hrvatska bila satelit fašističke Njemačke, te da su u okviru takve države počinjena najveća zvjerstva u Drugom svjetskom ratu prema Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima", naglasio je Dodik. 

Na pitanje Srne da prokomentira izjavu Kitarović da je hrvatski narod, srazmjerno broju stanovnika, najviše doprinio antifašističkoj borbi u Europi, te da je sudjelovalo više od pola milijuna Hrvata, Dodik je rekao da je u antifašističkoj borbi naroda nekadašnje Jugoslavije bilo i Hrvata, ali da to nije ni taj broj ni opseg na koji se poziva Kitarovićeva.

"Povijesna je činjenica da su upravo Srbi podigli ustanak i bili nositelji antifašističkog pokreta i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Što god da je izjavila predsjednik Hrvatske, to ne može promijeniti povijesnu činjenicu da su Srbi bili jedan od najstradalnijih naroda na tlu i bivše Jugoslavije i Europe u borbi protiv nacizma i fašizma, te da je ta istina dobila i međunarodnu verifikaciju", istakao je Dodik.

Dnevnik.ba