StoryEditor
plaši svijet ratom

Dodik: Izetbegović ne prijeti ratom Srbima nego strancima

Piše DESK  /  01.11.2021., 09:54h
Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je kako državno Predsjedništvo ne može "dići" vojsku protiv entiteta Republika Srpska "osim ilegalno", kao i da "policija ne smije da prelazi entitetsku liniju".

Dodik je rekao kako “takve prijetnje lider SDA Bakir Izetbegović, ionako ne upućuje Srbima, već strancima, ne bi li svijet zaplašio ratom”.

“Postoje časni planovi Srba, postoje i racionalni ljudi. Hoćemo svoja prava, nikakva prijetnja nas u tome neće omesti”, rekao je Dodik u intervjuu za “Politiku”.

Na konstantaciju kako se nerijetko poteže argument o prijetnjama miru, Dodik je rekao kako je cilj toga stvaranje psihoze koja se želi isfabricirati i krivica pripisati RS.

“Oni se rukovode mišlju da, ako ne uspiju napraviti psihozu, proći će ovo što radi Republika Srpska. A ako uspiju je napraviti, spriječit će naše namjere i zadržat će ono što je oteto, umjesto da afirmiraju moj pristup kao jedini normalan. Tvrde da razbijam Bosnu, a nisam jedini koji zna da samo na osnovu dejtonskih papira ova zemlja može opstati”, rekao je Milorad Dodik, prenosi Srna.

On je zaključio kako Oružane snage BiH nisu jedinstvene, nisu napravile koheziju, donijele manje izdatke, niti su ljudi zavoljeli tu vojsku.

“Ali, zato se pokazuje da je resor obrane zgodno mjesto za zloupotrebe, kao kada je vojni ministar otkazao vojnu vježbu sa Srbijom”, rekao je Dodik.

On je naveo kako su u entitetu znali kako će nekadašnji visoki predstavnik Peddy Ashdown otići i da će opasti snaga i interes SAD-a.

“E sada je vrijeme da razgovaramo. Želite li Bosnu? Nama ona nije problem, ne sporimo njen integritet, međunarodni subjektivitet”, rekao je Dodik.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:09