StoryEditor

Dodik: Izetbegović namjerno opstruira formiranje vlasti

Piše D  /  19.03.2019., 10:03h

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da SDA i njen lider Bakir Izetbegović sada namjerno opstruiraju formiranje vlasti na nivou BiH, te da ovakvim ponašanjem bošnjački političari dovode sebe u poziciju da gotovo nijedna od institucija neće funkcionirati.

- Njima odgovara struktura koja je neefikasna i podložna njihovim zahtjevima i oni uporno traže neke razloge, kao što su našli priču o MAP-u /Akcijskom planu za članstvo u NATO-u/ koji nema veze sa formiranjem Vijeća ministara, da problematiziraju njegovo formiranje - rekao je Dodik Srni.

Prema njegovim riječima, SDA i Izetbegović to rade u nadi da će kod svojih međunarodnih prijatelja pribaviti suglasnost o tome da netko nešto koči u BiH.

- Mi ništa ne kočimo. Ustavom i Dejtonskim sporazumom predviđeno je da se vlast na nivou BiH sastavlja od prethodno izabranih na legitimnim izborima predstavnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH - istaknuo je Dodik.

On je kao primjer naveo da je osobno biran i dolazi u Predsjedništvo BiH iz Republike Srpske, dodajući da je njegov primarni politički okvir Republika Srpska.

- Meni Ustav daje to pravo, ne Izetbegović ni neko drugi, meni je mandat dao narod u Republici Srpskoj. Tako je i kod Vijeća ministara, gdje Republici Srpskoj u ovom trenutku pripada predsjedatelj Vijeća ministara i tri ministarska mjesta - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, stalno se nalaze neki novi razlozi da se odgodi dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH.

- Oni nas onemogućavaju da mi ostvarujemo svoju osnovnu funkciju i mislim da riskiraju da će svi nivoi vlasti doći u potpunu krizu - Predsjedništvo, Parlamentarna skupština, odnosno Zastupnički dom i Dom naroda, koji su djelomično ili potpuno formirani - ocijenio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je poručio da ovakvim ponašanjem bošnjački političari dovode sebe u poziciju da gotovo nijedna od institucija neće funkcionirati.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 09:58