Article_Top_970x250

Dodik: Inzko nije relevantan i sve odluke su mu pogrešne

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Inzko nije relevantan i sve odluke su mu pogrešne

svibnja 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ne prihvaća moguća bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH te tvrdi da neće prihvatiti nijednu odluku Valentina Inzka, jer, kako tvrdi, nije relevantna strana i sve njegove odluke su bile pogrešne.

- Inzko je izgubio autoritet u narodu. Svi njegovi potezi su više paradiranje i poziranje da bi opravdao svoju plaću od 24.000 eura mjesečno, što je više nego što imaju najvažniji funkcioneri u BiH zajedno mjesečno – rekao je Dodik.

Predstavnici vlasti RS-a su se dogovorili, kaže, da pozovu Inzka da podnese izvještaj o svom i radu svojih ranijih kolega Narodnoj skupštini RS-a.

-Ako to odbije, to znači da krši međunarodni sporazum i Aneks 10 – utvrdio je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom bh. entiteta RS Željkom Cvijanović.

Podsjetio je da ne zna kada će biti formirani organi na nivou BiH te ponovio da nema načina da RS dadne suglasnost za MAP ili bilo kakvo približavanje NATO-u, s kojim je, kaže, moguća suradnja.

- Ali suglasnost za aktiviranje MAP-a neće dobiti – kazao je Dodik i dodao da nije dao suglasnost da se održi NATO vježba na Manjači.

- Neće se dogoditi nikada ta vježba s avionima koji nose projektile s osiromašenim uranijem. Političke suglasnosti za to nema, nasilje može biti – dodao je Dodik i ponovio da je stav RS da BiH treba da bude vojno neutralna.

Smatra da je nepotrebno trošiti budžetska sredstva za nabavku novih helikoptera za Oružane snage BiH, prenosi FENA.

Dnevnik.ba