Article_Top_970x250

Dodik: Inzka pregazilo vrijeme, BiH se mora osloboditi protektorata

srpski član predsjedništva

Dodik: Inzka pregazilo vrijeme, BiH se mora osloboditi protektorata

srp 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je visokog predstavnika u BiH pregazilo vrijeme i što prije bude ukinuta ta institucija, BiH će možda dobiti priliku preuzeti unutarnji suverenitet koji joj je oduzet slanjem namjesnika nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Znam da Inzku ne prija ovo što govorim, jer gdje bi još za takav nerad i s takvim sposobnostima imao primanja oko 25.000 eura mjesečno, plus privilegije koje idu uz odvojen život diplomata. Da sve bude mučnije, njegova plaća, koju zarađuje uglavnom sotoniziranjem Srba, knjiži se kao pomoć BiH - istaknuo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva naglasio je u izjavi za Srnu da su gašenje Ureda visokog predstavnika (OHR)i odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda preduvjeti da se BiH pokuša uspostaviti kao suverena.

- Dok god su oni tu, mi, legalno birani predstavnici, bit ćemo krivi za neuspjehe, a strani mešetari poput Inzka za uspjehe. Bošnjaci su do sada morali shvatiti da im visoki predstavnik čini medvjeđu uslugu, jer Inzko, ili tko god da je na tom mjestu, će otići, a oni će morati dogovarati zajednički život sa Srbima i Hrvatima. Sve drugo je iluzija s kojom će se prije ili kasnije sresti - konstatirao je Dodik.

Kazao je da bi EU, također, trebala suočiti se sa stvarnim činjenicama u BiH, osloboditi je  protektorata i preko svog predstavnika u BiH učiniti sve da ubrza proces približavanja Uniji.

- Valentin Inzko je i njihov balast koji preskupo plaćaju, jer da su po 25.000 eura mjesečno ulagali 11 godina u bilo koji sektor, a ne u njegovu plaću, to bi se vidjelo. Ovako će mandat aktualnog visokog predstavnika po dobru pamtiti samo on, bogatiji za par milijuna eura, na koje nije platio ni porez, a zaustavio je zemlju u svakom napretku - zaključio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba