StoryEditor
Član Predsjedništva BiH

Dodik: "Imam 31 protukandidata za predsjednika RS? Mislio sam da ima samo jedan kandidat"

Piše desk  /  06.08.2022., 16:28h

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas mjesto gdje se izvode pripremni radovi na izgradnji dionice auto-puta Bijeljina-Rača.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da je Središnje izborno povjerenstvo objavilo kandidatske liste s 31 kandidatom za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, on je rekao da je iznenađen otkud 31 i da je mislio da ima samo jedan.

"Mi ulazimo u kampanju s ozbiljnim rezultatima iza sebe. Republiku Srpsku držimo stabilnom u nestabilnom okruženju i još nestabilnijem globalnom, ali RS pokazuje vitalnost, sposobnost, ide svojim putem i taj put će uspješno proći i narednih godina", istakao je Dodik.

Podsjećamo, aktualni član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske odlučio je da se na predstojećim izborima neće ponovo kandidovati za ovu poziciju. Umjesto njega, u utrci za Predsjedništvo BiH naći će se njegova partijska kolegica i aktualna predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

Dodik će na Općim izborima, koji se održavaju 2. listopada ove godine, sudjelovati kao kandidat za predsjednika entiteta Republika Srpska.

Ostaje nejasno je li Dodik upravo otkrio da se za poziciju za koju se i on kandidovao bori 31 kandidat, što je malo vjerovatno, ili je na ovaj način pokušao reći koliko je siguran u svoju pobjedu na izborima.

Sve u svemu, Dodika svakako ne čeka lak posao u borbi za predsjednika ovog entiteta. Sigurno je da će mu PDP-ova Jelena Trivić zadati velike probleme, a u prilog Dodikovoj samouvjerenosti svakako ne ide činjenica da je njegov SNSD u posljednjih nekoliko godina izgubio značajan broj koalicionih partnera.

Kada se sve ovo uzme u obzir, onda ni ne čudi brojka od 31 kandidata za predsjednika RS-a. Svako od njih će odnijeti svoj dio glasova što bi Dodika vrlo lako moglo koštati pobjede, koju je danas tako samouvjereno najavio.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 08:23