StoryEditor
Predsjednik RS

Dodik: "Imaju li Srbi, Bošnjaci i Hrvati pravo na neki svoj interes u BiH ili je samo važan interes SAD-a?"

Piše desk  /  23.06.2024., 09:48h

Predsjednik RS Milorad Dodik osvrnuo se na izjavu veleposlanika SAD u BIH Michaela Murphyja.

- "Mirno razdruživanje je prijetnja interesima SAD", reče jučer Murphy. Imaju li Srbi, Bošnjaci i Hrvati pravo na neki svoj interes u BiH ili je samo važan interes SAD-a, a sva tri naroda treba da služe tom interesu? Imaju li pravo Srbi, Bošnjaci i Hrvati sami da se dogovore? Kako se dogovorimo, tako će nama biti. Ili treba da budemo pokusni kunići u nečijem eksperimentu.

Je li vam nedovoljno sve vaše bogatstvo, pa biste i ovo naše malo da uzmete? Najveća zabluda bošnjačkih političara je da Amerika želi da ostvari interese Bošnjaka. Naš narod kaže: "Tuđa ruka svrab ne češe". Nije Austrija anektirala BiH da bi je razvila, već da bi odavde odvukla sve što se moglo odvući. Kako je bilo tada, tako je i danas, samo je drugi protagonist. Ameriku interesuju samo njeni interesi, a za Bošnjake, Srbe i Hrvate ih briga kao za lanjski snijeg. Kao što ih nije bila briga za Iračane, Sirijce, Libijce, Egipćane, Afganistance, u čijim zemljama su napravili kaos isključivo zbog svog interesa.

Amerika nikada i nikome nije davala, već je uzimala. Ne znam zašto bošnjački političari naivno vjeruju da su oni posebni i da će njima nešto dati. Ako je netko i imao iluzije, Murphy ih je jučer raspršio. Bošnjaci svoj interes, kao i Srbi i Hrvati, mogu ostvariti samo međusobnim dogovorom - naveo je Dodik.

Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 05:41