Article_Top_970x250

Dodik i novi veleposlanik Rusije u BiH: Neophodno zatvoriti OHR

sarajevo

Dodik i novi veleposlanik Rusije u BiH: Neophodno zatvoriti OHR

sij 22, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je akreditivno pismo novoimenovanog veleposlanika Rusije u BiH Igora Kalabuhova, a potom su se u razgovoru suglasili da je neophodno zatvoriti Ured visokog predstavnika da bi se domaćim vlastima i političarima omogućilo da preuzmu potpunu odgovornost odlučivanja.

Tijekom razgovora Dodik i novoimenovani ruski veleposlanik ukazali su na neophodnost dosljednog poštivanja Dejtonskog sporazuma.

Oni su pozdravili dobre i stabilne političke odnose i bilateralnu suradnju dvije zemlje, prenosi Srna.

Tijekom susreta je istaknuto da nema otvorenih pitanja i izražena je nada da će se bilateralna suradnja nastaviti razvijati na obostranu korist. Posebno je naglašeno da ima prostora za unapređenje ekonomske, kulturne i obrazovne suradnje, priopćeno je iz Predsjedništva BiH

Dodik je informirao Kalabuhova o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, a bilo je riječi i o problemu ilegalnih migranata u BiH.

Kalabuhov je istaknuo da Rusija dosljedno zagovara suverenitet i teritorijalni integritet BiH, garantiran Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao i ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH.

On je rekao i da Rusija smatra BiH važnim političkim, trgovinskim i ekonomskim partnerom i dodao da dvije zemlje ujedinjuju zajednička povijest, kulturna i duhovna bliskost.

Tijekom susreta spomenuta je i nedavna posjeta BiH ministra inozemnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koja svjedoči dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Dodik je zamolio veleoslanika Kalabuhova da prenese iskrene i srdačne pozdrave predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

On je izrazio nadu da će dosadašnja izuzetno dobra suradnja biti nastavljena i tijekom mandata novoimenovanog veleposlanika Kalabuhova, kojem je poželio uspjeh u radu.

Dnevnik.ba

Tagovi: