StoryEditor

Dodik i Kalabuhov: OHR pregazilo vrijeme, Rusija protiv imenovanja Schmidta

Piše D  /  03.06.2021., 03:06h

Dodik i Kalabuhov razmijenili su mišljenja u vezi sa posljednjim odlukama Vijeća za implementaciju mira (PIC) i pokušaju nezakonitog imenovanja visokog predstavnika.

Kalabuhov je istaknuo kako je vrijeme da o BiH odlučuju domaći političari i predstavnici konstitutivnih naroda, a ne međunarodna zajednica.

Veleposlanik Rusije u BiH ponovio je kako njegova zemlja neće podržati imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, jer Rusija jasno zagovara okončanje mandata OHR-a koji je anakroni instrument međunarodne zajednice.

Dodik je naglasio kako sama činjenica da se ne može osigurati međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika govori kako on i ne treba postojati, priopćeno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je kako se Republika Srpska zalaže za konsenzus i poštovanje Daytonskog sporazuma, odnosno međunarodnog prava, te da svako nametanje bilo kakvih rješenja samo degradira BiH. 

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 19:44