StoryEditor
amerikanci krše dayton

Dodik i Izetbegović kritizirali američke diplomate Cholleta i Escobara

Piše hina  /  20.05.2023., 20:52h

Čelnici najveće bošnjačke i srpske stranke u BiH Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske optužili su američke dužnosnike Dereka Cholleta i Gabriela Escobara za pristranost te da krše Daytonski sporazum kojim je upravo njihova administracija zaustavila rat u BiH.

Svjedočeći ovoga tjedna pred Vanjskopolitičkim odborom američkog Senata, savjetnik državnog tajnika Derek Chollet i posebni izaslanik za Balkan Gabriel Escobar kritizirali su Milorada Dodika zbog secesionističkih poteza, a vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) zbog blokada i nacionalizma.

Podržali su odluke visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta koji je nametnuo odluke o deblokadi Federacije BiH i omogućio uspostavu Vlade iz koje je izbačena upravo SDA Bakira Izetbegovića. Na taj način, drže američki diplomati, u Federaciji BiH stvorena je ravnoteža prema Republici Srpskoj koja je opstruirala rad državnih institucija.

Izetbegović je u današnjem odgovoru ocijenio netočnim istupe američkih dužnosnika tvrdeći da su odluke u Federaciji BiH bile na štetu Bošnjaka.

„To naprosto ne odgovara istini. Niti je privremena suspenzija Ustava FBiH kojom se pri formiranju Vlade FBiH zaobilazi potpredsjednik Federacije BiH - Bošnjak i većinska volja bošnjačkog naroda otvorila vrata funkcionalnijoj FBiH, niti je RS dominirala državom jer nije bilo Vlade FBiH da joj se suprotstavi“, rekao je Izetbegović.

Pritom je Izetbegović optužio američku administraciju i druge utjecajne zemlje koje nadziru rad visokog međunarodnog predstavnika da se 'povlače pred drskošću Milorada Dodika, ohrabrujući time nove i ozbiljnije napade'.

Po Izetbegoviću je zato nejasno zašto je međunarodna zajednice u BiH izbacila SDA iz vlasti, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Daytonski mirovni sporazum.

Predsjednik Republike Srpske i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je kako se ne ne boji američkih prijetnji te da će nastaviti poštivati Daytonski mirovni sporazum.

Dodik je optužio posebnog američkog izaslanika za Balkan Gabriela Escobara da je stajao iza navodnog pokušaja njegova uhićenja.

„Prije nekoliko mjeseci, možda prije nepunu godina dana, pokušavali su, a čak smo ih otkrili, poduzeti neke aktivnosti privođenja, uhićenja. U mozgovima tih ljudi, poput Escobara, to je moguće“, rekao je Dodik za Radio televiziju Republike Srpske. 

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 03:53