StoryEditor

Dodik: HDZ provocira proslavom u Drvaru, bit ću s građanima

Piše D  /  14.08.2019., 11:08h

"Važno je podsjetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe s vjekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vijekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gdje su oduvijek živjeli", naglasio je Dodik.

Govoreći o namjeri Vlade Unsko-sanske županije da izmjesti migrantski centar u selo Medeno Polje, Dodik je kazao da na to gleda kao na dovršetak etničkog čišćenja Srba s tih prostora. 

Kazao je da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti tome, te da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri općine u FBiH.

"Smatram da i bez najavljenih aktivnosti tamošnje vlade oni nemaju i nisu imali osnovna prava koja primjerice Republika Srpska garantira Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti s njima toga dana tamo, s namjerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana s tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvijek živio i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti", rekao je Dodik.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je sve "stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. rujna obustave promet prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Hercegbosanske županije da proslavi dan okupacije Drvara i namjere Vlade Unsko-sanske županije da izmjesti migrantski centar u selo Medeno Polje".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:19