StoryEditor

Dodik: Građane po dolasku na granicu smjestiti u šatore za izolaciju, pomoći će vojska

Piše D  /  14.03.2020., 04:03h

"Situacija je globalno vrlo ozbiljna i nemamo pravo ignorirati je. Virus je kod nas došao jer su naši državljani boravili i radili na zapadu. Oni koji se vraćaju su također potencijalni nositelji virusa i mi se moramo obraniti. Nisu stranci zaraženi u BiH, nego naši ljudi. Često su nažalost naši ljudi, koji rade u inozemstvu, bez zdravstvenog osiguranja. I sada neke države naše ljude uvjetuju i ‘tjeraju nazad‘", rekao je Dodik.

Zaključak je da se zbog koronavirusa situacija i strogost kontrole na granici BiH mora promijeniti.

"Predlažemo da se na granicama uspostave naselja s vojnim šatorima za naše građane koji će tu boraviti 14 dana. Karantena neće biti fokusirana na vozače kamiona i autobusa, koje ćemo tretirati na poseban način. Za ovo sam dobio podršku druga dva člana Predsjedništva", rekao je Dodik, dodavši da će na tome raditi i Oružane snage BiH kako bi se šatori što prije podignuli.

Do sljedećeg tjedna, vjeruje Milorad Dodik, šatorska naselja će biti postavljena, a očekuje se i postavljanje karantenskih objekata na aerodromima.

"Čeka nas teških mjesec i pol dana. Smanjit će nam se ekonomija, bit će problema, ali ćemo kao društvo vidjeti kako ćemo", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je poručio kako će hranu i ostale troškove građana koji budu boravili u tim šatorima sami snositi.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je kazala da će već od ponedjeljka staviti na raspolaganje šatorska naselja kako bi uveli više reda više reda.

"Ne možemo se osloniti samo na savjest građana. Bilo je situacija da su građani koji dođu pravili rođendanske i druge zabave", kazala je Cvijanović, dodavši kako građani nisu dovoljno disciplinirani i kako nas može spasiti samo željezna disciplina.

Navela je kako će se u dužnosnici u Bosni i Hercegovini morati ponašati kao druge, odgovorne zemlje i kako će proceduralno sve uraditi onako kako treba.

"Nismo bez razloga rekli da treba zatvoriti u škole, ugostiteljske objekte i zabraniti javna okupljanja. Mlađe osobe se možda mogu boriti s virusom, ali mogu zaraziti starije osobe, sa slabijim imunitetom. Naša obveza je uspostavimo mjere kojih će se pridržavati svi građani", istaknula je Cvijanović.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 05:57