StoryEditor
Predsjednik Rs

Dodik gostovao na HRT-u: "Protiv mene se vodi politički, a ne pravni proces. BiH je zemlja apsurda"

Piše desk  /  05.12.2023., 09:24h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik gostovao je sinoć u središnjem Dnevniku HRT-a. Komentirao je proces koji se vodi protiv njega, političku situaciju u BiH i svoj odnos sa Zoranom Milanovićem.

Kaže da se protiv njega vodi politički, a ne pravni proces. "To je primarno politički proces. Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom mijenja zakon štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svatko tko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina", kazao je. 

Poručio je kako je BiH zemlja apsurda. "Tako je i u ovom slučaju. To govori više o BiH, zemlji koje nema, koja je apsurdna, koja nije sređena. Da jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo, to ne može proći ni kod ličilaca na Pravnom fakultetu, a kamoli kod studenata", napomenuo je. 

"Nikakvih kampova nema"

Podsjetio je i na riječi nobelovca Ive Andrića. "Sve upućuje na onu Andrićevu: Kada uđeš u BiH - prestaje logika. Ovdje nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na razini BiH koji nemaju ustavnu osnovu, jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s Ustavom ni s Daytonom", istaknuo je. 

Komentirao je i tvrdnje Zukana Heleza da se na teritoriju RS-a nalaze kampovi za obuku paravojnih skupina. "Zgodna laž koja se plasira već dulje vrijeme. Lažni narativ o ruskom utjecaju. To je za prestravljene građane Bruxellesa gdje idem danas, kada nemate struje u jednoj ulici, kriv je Putin, a ne lokalne vlasti. Zgodna laž", smatra Dodik. 

"Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema. Ako imate EUFOR, snage koje su zadužene za sigurnost u BiH i praćenje razvoja situacije, i kada oni kažu da toga nema, što da ja objašnjavam više?" dodao je. Ipak, tvrdi da je zabrinut zbog informacija o prisutnosti bivših ISIL-ovih boraca u BiH.

"Milanović je konzistentan predsjednik"

"S druge strane, postoje ozbiljne informacije o džematima i paradžematima, stranim ratnicima, onima koji su bili u ISIL-u pa se vratili i njihovim obiteljima. To je jedna geneza koja postoji, vuče se i nije nestala", uvjeren je. Odgovorio je i na pitanje o tome vodi li Republiku Srpsku na put odcjepljenja.

"Ja mislim da će se prije ostali dio BiH odcijepiti od RS-a, a ne mi od njih", našalio se. Osvrnuo se i na svoj odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Poručio je kako je Milanović konzistentan političar koji dobro razumije stvari te da dijele iste vrijednosti.

"Milanović je konzistentan predsjednik. Volim s njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države. I ona je potpisnik Daytonskog sporazuma i time i jamac tog sporazuma. Nepravedno je izbačena, kao i Srbija, iz procesa odlučivanja preko Saveza za implementaciju mira u BiH", rekao je. 

"Uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i lagati"

"Time se Hrvatska što se tiče BiH stavila na marginu kao i Srbija, a neki drugi su stavljeni u poziciju da nešto odlučuju. Mislim da predsjednik Milanović to vrlo dobro razumije i da dijelimo iste vrijednosti", nastavio je. Što se tiče odnosa s političarima u BiH, priznao je da bolje surađuje s Draganom Čovićem nego s Bakirom Izetbegovićem.

"Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda riskirate da ste u problemu. S Čovićem razgovaram dugo godina. Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani, da se nešto što je dogovoreno - ne ispoštuje. Nema prizemnih podvala kao što to bude s Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi", naglasio je. 

"To je rezultat toga što su Amerikanci dugo od njih pravili favorite. Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i lagati", zaključio je. 

Dnevnik.ba

21. veljača 2024 04:34