StoryEditor

Dodik: Funkcija visokog predstavnika je prestala postojati

Piše D  /  23.07.2021., 08:07h

- Sinoćnje glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o procesu imenovanja novog visokog predstavnika za BiH pokazuje duboku podijeljenost, ne samo unutar BiH, već po prvi put od uspostavljanja Ureda visokog predstavnika i među članicama Vijeća sigurnosti - kazao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva rekao je da je rezolucija koju su predložile Ruska Federacija i Kina odraz odgovornosti ovih svjetskih sila koje su prijedlogom za ukidanje OHR-a pokušale napokon dati suverenitet BiH, punu nezavisnost i državni kredibilitet, koji očito ne žele ni određene političke stranke u BiH, ni njihovi nalogodavci iz međunarodne zajednice.

- I na kraju, zaista moram iznijeti određenu dozu ironije jer zahtjevom srpske strane u BiH da novi visoki predstavnik bude imenovan u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom ili, još bolje, da OHR bude sasvim zatvoren i time domaćim političarima nametne odgovornost postizanja kompromisa dijalogom, Republika Srpska po tko zna koji put brani Daytonski mirovni sporazum, brani legitimitet BiH i njenih institucija i pokušava uspostaviti suverenitet koji toj istoj BiH otimaju oni koji se lažno u nju zaklinju - kazao je Dodik.

Vijeće sigurnosti UN-a na sinoćnjoj sjednici nije prihvatio rezoluciju Rusije i Kine o novom visokom predstavniku u BiH. Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a 13 zemalja bilo je suzdržano. Da bi rezolucija bila usvojena, za nju mora glasati devet od 15 zemalja članica.

U nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlasti koja su date visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Daytonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebne zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta do 31. srpnja sljedeće godine, kada bi OHR bio zatvoren.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:02