StoryEditor

Dodik: "Dva od tri naroda koja žive u njoj ne žele ovakvu BiH"

Piše D  /  19.07.2020., 09:07h

"Rijetko će te u praksi, a vjerojatno i povijesti naći primjer zemlje koja nema niti jednu stvar kojom može da se ponosi", kaže Dodik u intervjuu za beogradski list "Politika" i dodaje kako narodi u BiH imaju različitu povijest, suprotno viđenje sadašnjosti, a dijametralno suprotno kada je riječ o budućnosti.

Podsjeća da jednu državu integriraju ljudi, a da je upravo pandemija koronavirusa pokazala da je BiH potpuno nepotrebna, te da su, kako ističe, glavni čimbenik bile entitetske vlasti.

"To je zemlja pod moranjem. Dva od tri naroda koja žive u njoj ne žele ovakvu BiH. Ne žele je ni muslimani, oni sanjaju neku svoju BiH", smatra Dodik.

Da je u pitanju istinska želja za građanskim modelom, kaže Dodik, tražile bi se druge koncepcije, ne dominacija, već jednaka prava svih što je s bošnjačkim političkim opcijama nemoguće osigurati.

Kada je riječ o EU i o zahtjevima EU prema BiH, Dodik ističe kako je ishod tih integracija unaprijed poznat ukoliko Europska komisija inzistira na donošenju obvezujuće odluke na razini BiH bez dogovora entiteta.

"Ako je EK među u zahtjeve uvrstila i taj da se razina BiH mora ovlastiti da za europska pitanja donosi obvezujuće odluke ako o tome nema dogovora entiteta, ishod tih eureointegracija je unaprijed veoma poznat", ocjenjuje on.

Govoreći o suradnji BiH sa NATO, Dodik kaže kako u Republici Srpskoj ni vlast ni opoziciji ne žele dalje od Partnerstva za mir.

"Ne želimo dalje od Partnerstva za mir, gdje su i Srbija i Rusija", zaključuje Dodik.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 10:47