Article_Top_970x250

Dodik: Došlo je vrijeme da stranci odu iz Ustavnog suda i da se mijenja Izborni zakon

"svaki narod mora izabrati svoje predstavnike"

Dodik: Došlo je vrijeme da stranci odu iz Ustavnog suda i da se mijenja Izborni zakon

velj 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da će "završiti političku karijeru tek kada narod bude glasao protiv njega", poručivši da se "neće povinovati pritiscima i prijetnjama i da neće odustati od svojih bazičnih stavova".

"Tražimo novi dogovor o stvarima koje su visoki predstavnici nama nametnuli, o Sudu, Tužiteljstvu, novi dogovor o stvarima koje nisu u nadležnosti BiH. Smatramo da je vrijeme da se o tome razgovara da strani suci odu iz Ustavnog suda, da se donese novi Izborni zakon da svaki narod bira svoje autentične predstavnike", kazao je Dodik za Face TV.

Na pitanje da prokomentira izjavu američkog službenika Matthewa Palmera da će on i službenici iz entiteta RS biti kažnjeni ako ne odustanu od svojih stavova, on kaže "da takve stvari sluša već 10 godina" i da Palmer "ne može da prijeti, jer je riječ o niže pozicioniranom službeniku State Departmenta, te da on nije taj koji upravlja politikama".

"On samo pokušava da to glumi. Pokazao se kao čovjek koji je kroz niz poteza koje je činio navijao isključivo za bošnjačku stranu", rekao je Dodik.

On je naglasio da "takvi ljudi sličnim potezima pokušavaju da se dopadnu bošnjačkoj javnosti".

"Sada mogu da kažem nakon ovoga što je Palmer rekao, da je to očigledna bezočna prijetnja i ako Amerika tako misli da ovdje korigira odnose, onda je to njihov problem. Ne može se tako svijetom upravljati", rekao je član Predsjedništva BiH.

On je istaknuo da Miroslav Lajčak nije "njegov čovjek", kako se to prikazuje u javnosti, nego čovjek zadatka koji dobije u Europskoj uniji, koji poznaje situaciju.

"Da je bio moj čovjek, onda bi on onda ovdje kao visoki predstavnik pomogao nama, ne bi odmagao. Lajčak je jedan profesionalac, čovjek zadatka", rekao je Dodik i dodao da što se njega tiče, u BiH ne trebaju visoki predstavnici i "ovaj prostor konačno treba osloboditi od stranaca i prepustiti ga domaćim političarima", prenosi SRNA.

Dnevnik.ba