StoryEditor
Predsjednik RS

Dodik dogovorio sastanak s HDZ-om i Trojkom: "Ne bude li dogovora, više nisam siguran koliko partnerstvo ima smisla"

Piše desk  /  17.04.2024., 13:05h

Predsjednik RS-a danas će nakon ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine u Administrativnom centru RS-a u Istočnom Sarajevu organizirati sastanak kojem bi trebali prisustvovati predstavnici HDZ-a i stranaka Trojke.

Kako je naglasio Dodik, prema njegovom mišljenju ovo će biti posljednji pokušaj stabilizacije prije nego što se partnerstvo raspadne.

"Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendiramo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Zastupničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi", pojasnio je.

Poručio je kako se Središnje izborno povjerenstvo mora razvlastiti.

"Moraju se racionalizirati troškovi u vezi s izborima i mora se osigurati da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla. Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Murphy, blokiran je kompletan europski put", mišljenja je Dodik.

Na kraju, ponovio je kako Schmidt ruši europsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

"Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. To je prije svega Schmidt koji nastavlja da ruši europsku perspektivu Bosne i Hercegovine", zaključio je Dodik.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 19:38