Article_Top_970x250

Dodik: Dođe li do izmjena Daytona, RS više neće ostati u sastavu BiH

nakon sastanka s vučićem

Dodik: Dođe li do izmjena Daytona, RS više neće ostati u sastavu BiH

sij 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Twitter

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratili su se medijima nakon sastanka u Beogradu. Jedna od tema bila je i korekcija Daytonskog sporazuma, a Dodik je rekao da bh. entitet RS u tom slučaju neće ostati u sastavu BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da BiH ima probleme s definiranjem granice i da Srbi u institucijama BiH smatraju zahtjeve Srbije opravdanim. Izrazio je očekivanje da će u narednih mjesec dana biti stavljen u promet most Bratunac-Ljubovija jer su proceduralne stvari sa strane BiH otklonjene.

"U Drvaru otvaramo fabriku koja već zapošljava ljude. To je utjecalo na sveukupni život i možemo s ponosom otići tamo. Zahvalan sam Aleksandru Vučiću što ima osjećaj za Srbe", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je bilo govora i o Daytonskom sporazumu jer mnogi se drznu da stalno nešto govore o toj temu. Istaknuo je da je za njega Srbija garant Daytonskog mirovnog sporazuma iako je Srbija odstranjena iz PICK-a.

Žestok je kritizirao međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika navodeći da "RS neće ostati u BiH izvan okvira Daytonskog sporazuma" i da samo naivni mogu misliti kako će razgovori o Daytonu 2 donijeti im rješenja koja hoće.

"Mi smo u BiH iz razloga jer poštujemo ostatke ostataka Daytonskog sporazuma. Vučić je prešutio, ali ja smatram da je neophodno da vam kažem kako mi nemamo namjeru te da RS ima dovoljno kapaciteta i da bez RS-a nisu moguće korekcije Daytonskog sporazuma", rekao je Dodik.

Kako kaže, RS nema namjeru pričati ni o čemu drugome nego o vraćanju na izvorni Dayton i da svaka suprotna priča za njega znači "da RS više nije u BiH".

Dodik je kazao da postoji samo dogovor dva entiteta i tri naroda te da to predstavlja da nema visokog predstavnika i morbidnih ambasadora u BiH. On je istaknuo da je danas čvršće nego što je bilo 91. godine kada je riječ o kolektivitetu Srba.

"Borimo se za bazične stvari, to je identitet. Nazivaju nas bosanskim Srbima i to je za nas uvreda. Nismo bosanski Srbi već smo Srbi. Hajde da počnemo se uvažavati", rekao je Dodik.

Visoke predstavnike nazvao je "monstrumima", "imbecilima" i "kretenima" koji se sakrivaju iza velikih sila navodeći da Srbi samo hoće svoja prava propisana Ustavom BiH.

"Treba da se usmjerimo na mir i suradnju. Tri naroda i dva entiteta, to je rješenje za politička pitanja", rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je bilo govora o suradnji Srbije i BiH, ratifikaciji kreditnog aranžmana s Turskom vezanog za autoput Beograd-Sarajevo kao i o brojnim drugim temama. Predsjednik Srbije kazao je da će krajem ovog mjeseca biti gost u Drvaru.

"Naša zajednička obaveza je da uradimo sve da pomognemo našim ljudima", rekao je Vučić.

Najavio je da će tog dana posjetiti i bh. entitet RS, točnije Mrkonjić Grada, kako bi se vidjelo na koji način se može pomoći narodu.

"Razgovarali smo o očuvanju Daytonskog sporazuma. To je sporazum od historijskog značaja. To je rješenje od kojeg su svi gubili i dobivali. Rekao sam da će Srbija prihvatiti svaku odluku o kojoj se suglase tri naroda. Slijedit ćemo što srpski narod u BiH kaže o tom pitanju. Dva naroda ne mogu nametati ništa trećem. Nikakve planove nove ili ideje, niti bilo tko sa strane, može da nametne bilo što bez suglasnosti tri naroda", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije zahvalio se predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku jer je deblokiran proces vezan za most Bratunac-Ljubovija, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba