StoryEditor
sip donio odluku

Dodik dobio kontrolni paket u Domu naroda državnog parlamenta

Piše hina  /  05.01.2023., 11:40h

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) u četvrtak je donijelo odluku po kojoj će stranka predvođena Miloradom Dodikom i u naredne četiri godine imati kontrolni paket u klubu Srba u Domu naroda državnog parlamenta.

Na temelju odluke koju je donio Sud BiH članovi SIP-a glasali su da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dobije četiri od pet zastupnika u klubu Srba Doma naroda parlamenta BiH čime je ta stranka dobila mogućost presudnog utjecaja na funkcioniranje izvršne vlasti i postupak donošenja zakona na državnoj razini.

Srpska demokratska stranka (SDS) imat će u tom klubu samo jednog zastupnika pa će oporba u Domu naroda imati tek simboličnu ulogu čime su ujedno otpale sve kombinacije da se Dodikovu stranku eventualno ostavi izvan vlasti na državnoj razini iako čvrsto kontrolira vlast u Republici Srpskoj.

Odluka je donesena tek nakon nekoliko tjedana u kojima je SIP donosio drugačije odluke a iz SNSD-a su se na to žalili Sudu BiH koji je na kraju presudio u korist te stranke. Prijepor je nastao zbog jednog spornog listića kojim su se o izboru zastupnika u Dom naroda u prosincu izjašnjavali zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Nema tu neke dvojbe u zemlji u kojoj postoji vladavina prava. Postupit ćemo sukladno odluci suda", kazao je član SIP-a Željko Bakalar.

Za konstituiranje Doma naroda parlamenta BiH potrebno je još obaviti izbor hrvatskih i bošnjačkih zastupnika koje treba delegirati Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Provedba rezultata izbora održanih u BiH 2. listopada prošle godine bit će okončana kada se izaberu Vijeće ministara BiH te predsjednik i dopredsjednici Federacije BiH kao i vlada tog entiteta što se očekuje do kraja siječnja. 

Uspostavu vlasti na razini države uz Dodikov SNSD dogovorili su HDZ BiH i blok od osam bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenih SDP-om BiH. Taj blok i HDZ planiraju uspostaviti i vlast na razini Federacije BiH.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 05:56