Article_Top_970x250

Dodik: DF nije samostalan subjekt, po tri ministarstva Hrvatima, Srbima i Bošnjacima

politika

Dodik: DF nije samostalan subjekt, po tri ministarstva Hrvatima, Srbima i Bošnjacima

tra 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: N1

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da bi sljedećeg tjedna u Mostaru trebalo da bude održan sastanak delegacija SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, ali da je teško prognozirati što će "donijeti".

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, napomenuo je da je vlast na nivou BiH do sada mogla biti formirana da se SDA držala dogovora i poštovala zakon, te da je ta stranka uvijek nešto kalkulirala, prenosi N1.

"Nakon silnih pokušaja već mi je dosadilo da bilo što kažem u vezi s tom klackalicom. Kada budu spremni da formiramo vlast, poznati su principi koje smo prihvatili lider HDZ-a BiH Dragan Čović i ja na sastanku s liderom SDA Barikom Izetbegovićem", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, više nema nikakve potrebe za pregovorima.

Govoreći o potpisanom sporazumu SDA i DF-a, Dodik je pojasnio da je riječ o bošnjačkom bloku i da oni sami između sebe treba da se dogovore o pozicijama.

"DF ne može biti u svemu tome samostalan subjekt. U ovom mandatu predsjedavajući Savjeta ministara BiH i tri ministarstva pripadaju Srbima. Po tri ministarstva imat će Hrvati i Bošnjaci, to je jasno", podsjetio je Dodik.

Dodik je ocijenio da je konačno vrijeme da bude formirana vlast i završena cijela ta "trakavica" zbog europskog puta, ako ga, kako je rekao, oni uopće hoće.

"EU je, po mom razumijevanju, rekla da, ako formiramo vlast do maja, moguće je da dobijemo mišljenje za kandidatski status u tijeku tog mjeseca. Ako vlast ne bude formirana, oni to neće razmatrati jer slijede izbori u EU i tada će sve postati veći problem. Valjda ovi u Sarajevu i to imaju u vidu", kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je ponovio da ne prihvata Akcioni plan za članstvo u NATO-u kao uvjet za formiranje Savjeta ministara, te dodao da mu se to sve liči na "Izetbegovićevu podvalu".

On je rekao da aktivna suradnja s NATO-om već postoji i da treba dalje da jača, ali da MAP ne dolazi u obzir.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250