Article_Top_970x250

Dodik: "Deklaracija SDA vodi do odcjepljenja RS-a, to je muslimanska deklaracija"

član predsjedništva BiH

Dodik: "Deklaracija SDA vodi do odcjepljenja RS-a, to je muslimanska deklaracija"

ruj 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Milorad Dodik izjavio je da je "deklaracija SDA Bakira Izetbegovića poziv na definitivni raspad BiH iza koga stoje bošnjačke stranke" i da će, ako je pokušaju sprovesti u praksi, odgovor biti aktivacija i afirmacija prava na samoopredjeljenje Republike Srpske.

Dodik je za portal Srba iz Makedonije "srbi.mk" rekao da je ova deklaracija, usvojena prošlog vikenda na Kongresu SDA, "modificirana verzija Islamske deklaracije Alije Izetbegovića prilagođena današnjih političkim uvjetima".

"To nije deklaracija SDA, već muslimanska deklaracija. Sve političke stranke, nevladine organizacije i udruženja, svi stoje iza toga i žele da nestane Republika Srpska. Ako neko misli da ne treba da bude Republika Srpska, a oni misle, onda je sasvim logično da RS mora graditi svoj put. On je jedino moguć da se proglasi nezavisnost i ujedinjenje sa Srbijom", rekao je Dodik za Televiziju Prva.

Dodik je kazao da u BiH više nije moguć rat, ali da je "moguća odluka o samostalnosti Republike Srpske".

On je izjavio da realizacijom ovog programa "Bošnjaci žele da uspostave dominaciju u cijeloj BiH, formiraju republiku i tako eliminiraju ustavni princip na kojem se temelji današnja BiH - dva entiteta i tri naroda".

"Nama su jasno poslali poruku da mi nismo dobrodošli u BiH ali u takvoj, njihovoj BiH ni mi nećemo da budemo", rekao je Dodik.

Poručio je i da će SNSD kao odgovorna politička stranka pokušavati da sačuvaju mir i održivost postojećih međunarodnih dogovora.

"Ali, ako muslimanske stranke pokušaju da ovu deklaraciju sprovedu u praksi, naš odgovor će biti aktivacija i afirmacija prava na samoopredjeljenje Republike Srpske. Međunarodni pakt o ljudskim pravima i slobodama sastavni je dio ustava BiH i u njemu stoji da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje", istakao je Dodik.

Govoreći o jedinstvu Srba u regiji, Dodik, koji je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kreator nacionalnog, političkog i zajedničkog djelovanja svih relevantnih političkih snaga Srba u regiji, kaže da je mnogo energije uloženo da se uspostavi zajednička politika.

On je naveo da je iz Makedonije uključena Demokratska partija Srba u Makedoniji, te istakao suradnju koju ima s liderom srpskog naroda u Makedoniji Ivanom Stoilkovićem i izrazio nadu da će se još intenzivnije nastaviti u narednom periodu.

"Iskreno se nadam skorašnjem povratku na vlast Demokratske partije Srba kako bi mogli da ostvarimo sve naše obećane projekte i da u realizaciji takvih projekata uključimo i Srbiju koja izuzetno pomaže našem narodu ovdje u Republici Srpskoj", rekao je Dodik, prenosi SRNA.

Dnevnik.ba