Article_Top_970x250

Dodik: Dayton je urušen, BiH nikada neće biti članica NATO-a

srpski član predsjedništva

Dodik: Dayton je urušen, BiH nikada neće biti članica NATO-a

lip 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Sputnik da je činjenica kako je došlo do urušavanja izvornih principa Daytonskog sporazuma.

-Imamo jednu apsurdnu situaciju. Prije nekoliko dana sam saznao da su sankcije američke administracije protiv mene uvedene zato što navodno inzistiram na izvornom Daytonskom sporazumu koji je problem za funkcioniranje BiH, a oni ocjenjuju da je to antidaytonsko ponašanje - rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo kako je Republika Srpska usmjerena na očuvanje Daytonskog sporazuma.

- Ono što mi činimo jest da trebamo biti usmjereni ka očuvanju međunarodnih principa dogovorenih za različita krizna područja, kao što je Daytonski sporazum za prostor BiH, ali isto tako i Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a vezana za Kosovo i naravno Minski sporazum koji se dogodio da bi se riješio problem u samoj Ukrajini i iza čega Rusija prinicipijelno stoji, a ruše ga oni koji smatraju da ništa nije dogovoreno ako to urušava neke interese zapadnih administracija - rekao je Dodik.

Daytonski sporazum u BiH značajno je, kaže Dodik, srušio visoki predstavnik, kao i Europska unija i SAD, namećući rješenja koja su se ranije kretala kroz odluku visokog predstavnika, a sada “putem monstruma koji se zove Ustavni sud BiH koji čine tri stranca koja biraju zapadne administracije i dva Bošnjaka i koji donose odluke protiv Republike Srpske, srpskog naroda i Daytonskog sporazuma”.

Dodik je ponovio kako se Republika Srpska protivi približavanju BiH NATO-u, navodeći da je taj stav prenio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu.

- Republika Srpska osporava bilo kakvu mogućnost da se kreće dalje ka NATO integracijama. Mi nismo spremni prihvatiti i donijeti odluku o uključivanju BiH u NATO integracije - poručio je Dodik za Sputnik.

Dnevnik.ba