StoryEditor

Dodik: Dao sam instrukciju svim našim ljudima u veleposlanstvima BiH

Piše D  /  10.06.2021., 03:06h

Upitan je li bilo riječi o novom visokom predstavniku Dodik je kazao:

“Razgovarali smo o tome. Smatramo da bez Rezolucije Vijeća sigurnosti UN nema relevantnog imenovanja visokog predstavnika i da bi sve drugo bilo špekulacija kojoj ćemo se mi suprostaviti i nećemo prihvatiti takvo imenovanje. Kina je aktivna članica Vijeća sigurnosti. Mogli smo vidjeti i pozdravljamo nastup njihovog veleposlanika. Ovo što Amerika radi s nekim svojim odlukama je dio koordinacije vezano za dolazak novog visokog predstavnika kako bi on ovdje uradili i ravnali onako kako misle. Mislimo da je BiH teško održiva zemlja iz niza razloga”, naveo je Dodik.

Govorio je i o nastupu Svena Alkalaja, veleposlanika i stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, u Vijeću sigurnsoti i nazvao je “neovlaštenim”.

Kako je naveo, porušene su procedure čime je ukinut ranije postignuti konsenzus o tome da nema nastupa ako nema dogovora. To se poštovalo.

-Oni su odlučili da to naprosto bude tako. I mi sada nemamo obveza da se pridržavamo takvih mjera. Dao sam instrukciju svim našim ljudima u veleposlanstvima da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković i da se obrate uredu srpskog člana Predsjedništva i da ćemo koordinirati tu aktivnost”, naveo je Dodik.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 06:05